הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

תת-פורום זה מכיל שירשורים חשובים, מידע לפי נושאים, סרטונים מיוחדים ועוד..
כל הנוןשאים הנמצאים כאן 'נעולים'!
לצורך שאילת שאלות הבהרה, יש להיכנס ל'פורןם גינון' ולשאול את השאלות שם.
רצוי לצרף לינק למאמר המדובר ולהודעה הספציפית.

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 29 יוני 2011,14:04

לא !
הפ לא אוהבים 'חומר ירוק' טרי.. רק חצי רקוב
גם החשופיות, לא נוגעות העלה טרי של חסה או כל ירק אחר, אלא אם כן, אין להם ברירה ואין שום עלה חצי רקוב על הרצפה
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי רפי_ק » 08 יולי 2011,14:04

אשמח לקצת סדר מה מכניסים לערימה? מה לא? ומתי?
1. גזם רגיל, אני מבין שתמיד טוב.
2. ליד הערימה יש לי עץ אורן, לעיתים נופלים מחטים לתוך הערימה, עד כמה זה קריטי?
3. פסולת ירקות מהמטבח.
4. שאריות אוכל מתובל, בשר, שמן טיגון (מתי כדאי להכניס מבלי שיביא כל מני מזיקים?) האם יש הגבלות?
5. מה הכלל לגבי מחלות עלים ומזיקים? כלומר לעיתים ראיתי שההמלצה היא להכניס לקומפוסט ולעיתים להיפך, מה הכלל?
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי גיא מ » 08 יולי 2011,14:04

2. זה בסדר שמדי פעם נופלים קצת מחטים, יש אפילו חברי פורום שמשתמשים במחטים באופן קבוע אם אני זוכר נכון
3.פסולת ירקות תמיד אפשר, אבל עדיף כשהארמה לא רטובה מדי כי הפסולת מפרישה הרבה נוזלים
4. אף פעם לא, בשר יתן לך מחלות מסוכנות חיידקים מסוכנים ואוכלי נבלות מטונפים...
5. בקשר למחלות עלים עדיף לשאול...
גיא מ
גנן עם עתיד
 
הודעות: 733
הצטרף: 05 מרץ 2011,14:04
מיקום: שוהם

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 08 יולי 2011,14:04

כמה הבהרות ו.. חידודים
1. ברור ! העיקרון המקודש הוא ש..שום חומר אורגני לא יוצא מהגינה שלנו ! הכל חוזר לאדמה - אם כ'חיפוי' ואם כקומפוסט. כל הוצאה של חומר החוצה, גורעת מינרלים שהצמחים שאבו מהאדמה. חייבים להחזיר אותם לאדמה וכך היא תהייה מאוזנת תמיד. העובדה שאנו מחזירים לה את השארייות והקליפות מפירות וירקות שאנו קונים, רק משביחה אותה עוד יותר.

2. אני צידדתי שלא להכניס מחטים, כי יש חשש שהחומרים 'מדכאי הנביטה' שבהם, יפריעו לנביטה גם לאחר שהמחטים יהפכו לקומפוסט. אבל סער, ידידנו הותיק, העיד שרוב רובה של ערימת הקומפוסט שלו, היא ממחטים של האורן של השכן, ולא מצא שום בעייה בנביטה של זרעים עם הקומפוסט שלו.

3 פסולת מהמטבח - הכל! אבל הכל ! מרקים, פסטה, אורז פשטידות.. הכל ! כל מה שאורגני כמובן. בלךי פלסטיקים, זכוכיות ופחייות :)

4. כן, הכל. אבל רק לאחר שהערימה שלך היא במחזור שני או שלישי ! ואז כבר יש במקום אוכלוסיה יפה של מיקרואורגניזמים והערימה לא תפסיק לעכל את הכל ולהמשיך לבעור.
אני כמעט ולא מכניס שארייות 'בשר' לערימה, כי הם מוגשים לכלב ולחתולה. אבל שארייות עור של עוף לדוגמא, הולכים לערימה. גם העצמות! אבל הן מתפרקות מאוד לאט! לפעמים רק במחזור השני.
גם לגבי שמן טיגון משומש. החל מהמחזור השני או השלישי, אפשא לצקת חופשי, את השמן מהצ'יפסר לחור שעושים במרכז הערימה. לא רק שהערימה תעכל את השמן, אלא שהשמן עוד מזרז תהליכים והערימה מתחילה לבעור ממש.

5. נכון, יש מחלות ויש מחלות ! מחלות עלים רגילות - תריפס, עש המנהרות, כנימות.. אפשר להעביר העלים לערימת הקומפוסט. עלים מעוותים וגבשושיים, נגועים בוירוס שהגיע מכנימת העש או מצמח נגוע... יש להכניס לשקית ניילון ולהעיף מהסביבה שלנו. כך גם לגבי פירות וירקות שנעקצו ע"י זבוב ים התיכון / זבוב הפרי. הרימות שבקעו מהביצים, עדיין בתוך הפירות ובסיום המחזור חיים הזה, הןן יוצאות מהפרי החוצהנ, להתגלם והסביבה של ערימת הקומפוסט היא קלאסית בשבילם - חמים ולח. הן יגשו לפינה מתאימה, יתחפרו באדמה ויתגלמו וזבוב חדש וצעיר יצא להזיר לגינה שלך. אז גם פירות עקוצים, להעיף מהגינה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי רפי_ק » 08 יולי 2011,14:04

ראובן אורן כתב:2. אני צידדתי שלא להכניס מחטים, כי יש חשש שהחומרים 'מדכאי הנביטה' שבהם, יפריעו לנביטה גם לאחר שהמחטים יהפכו לקומפוסט. אבל סער, ידידנו הותיק, העיד שרוב רובה של ערימת הקומפוסט שלו, היא ממחטים של האורן של השכן, ולא מצא שום בעייה בנביטה של זרעים עם הקומפוסט שלו.

תודה רבה,

איזה כיף, יהיה לי מליון חומר יבש אם כך.
אגב, זה תקף גם לגבי רעילות של הרדוף הנחלים?
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 08 יולי 2011,14:04

הרעילות של הרדוף הנחלים, לא רלוונטית למקרה הנדון.
ההרדוף לא 'מונע נביטה' והרעילות שלו נמוכה. יש במשפחה שלו, כמה סוגים רעילים מאוד ששמשו בעבר הרחוק לרציחות פוליטיות כמו קלאודיוס ועוד
הכנסתי בעבר הרבה חומר מהרדופים לערימת הקומפוסט בלי שום תופעות בעייתיות.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי גיא מ » 08 יולי 2011,14:04

להרדוף יש רעל שפוגע בבעלי חיים אבל אתה לא הולך לאכול את הקומפוסט נכון? והרעל יתפרק בערימה ואחר כך בשורשי הצמחים כך שאין שום בעיה עם ההרדוף
גיא מ
גנן עם עתיד
 
הודעות: 733
הצטרף: 05 מרץ 2011,14:04
מיקום: שוהם

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי רפי_ק » 08 יולי 2011,14:04

מצויין, אכן, אין לי כוונה לאכול פירה קומפוסט, גם לא קפה הומוס.
רק רציתי לוודא שאני לא מרעיל בטעות את המשפחה.
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי סקיבה » 09 יולי 2011,14:04

חידוד של החידוד...,

1. ככלל, ערימת קומפוסט מפרקת כל חומר אורגני! (כפי שראובן אמר, כולל בשר, דגים, גבינה, ובנזין...)
2. ככלל שני, ערימת קומפוסט משמידה גורמים מזיקים, ומחוללי מחלות. (גם רימות, ווירוסים...)

3. כל האמור לעיל, מתרחש בתנאי שהערימה "עובדת", "בוערת", מתפקדת באופן מושלם. כל עוד הערימה לא מתפקדת כאמור... (וברוב המקרים של הגינות הפרטיות, התפקוד טוב - אך לא מושלם...), יש להזהר יותר בהכנסת חומרים קשים יותר לטיפול. על "מגדל" הערימה לבחון את תפקוד הערימה שהוא מגדל..., איך יודעים? מנסים... (מן הקל אל הכבד... - בהתחלה רק עלים וענפים קצוצים, אחרי תחילת התפרקות ואיכלוס באורגניזמים, מוסיפים פירות וירקות, אחרי שרואים שהערימה מתגברת על הכל בקלות (אחרי יומיים מיום ההוספה, אי-אפשר לזהות את מרכיבי הערימה, הטמפרטורה עולה, ואין ריחות רעים), אפשר (ויש מי שיאמר חשוב! בגלל תכולת הפחמן הגבוהה...) להוסיף מוצרים מן החי - קליפות ביצים, שאריות בשר, דגים ועצמות...
בטבע אין תופעות על-טבעיות.
אבל באופן טבעי, יש כמה תופעות נשגבות מבינתנו...

:shake: :nod: ^_^
סמל אישי של המשתמש
סקיבה
גנן מתקדם
 
הודעות: 1303
הצטרף: 29 מרץ 2009,14:04
מיקום: קיבוץ געש

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי נדב.ק » 12 יולי 2011,14:04

יש לי שאלה לגבי קומפוסט בכמות תעשייתית..
בקיבוץ יש לנו מחסן שאליו מרוכזים כל הפחים האורגניים. יחד עם הזבל הזה מערבבים קש וקצת זבל סוסים...
הבעיה היא שזה יושב על בטון, בגלל איכות הסביבה...
מה השיטה להתנהג עםהקומפוסט הזה?
נדב.ק
גנן באימונים
 
הודעות: 123
הצטרף: 26 מרץ 2011,14:04

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי גיא מ » 12 יולי 2011,14:04

תולעים אדומות הן רעיון חביב...
גיא מ
גנן עם עתיד
 
הודעות: 733
הצטרף: 05 מרץ 2011,14:04
מיקום: שוהם

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 12 יולי 2011,14:04

תערובת יפה וטובה ! זבל סוסים + קש + זבל אורגני
לדעתי, היא מכילה את כל מה שצריכה להכיל ערימה טובה, על אף שהיא לא נמצאת במגע ישיר עם האדמה. זבל הסוסים מכיל כמות נאה של חיידקים ופטריות מפרקי תאית ואני נוטה להאמין שעם הזמן, ימצאו דרכם, כל מיני 'יצורי אדמה' להגיע לשם ולסייע בפרוק.

ההתייחסות לזבל האורגני צריכה לדעתי להיות כדלהלן:

א. לא להערים חומר כל הזמן על אותו מקום !
ב. להכין ערימות גדולות - כל שבוע או שבועיים (תלוי ב'הספק' שלכם) ולא להוסיף להן חומר חדש, אלא ליצור ערימות חדשות
ג. כל ערימה, לערבב / להפוך פעם בשבוע
ד. מעל כל ערימה, לתלות מערפל או מתז או טפטפת עם ספיקה גבוהה (הכי טוב !) שמחוברים למערכת תיזמון - מחשב השקייה / קוצב מים או תאילנדי עם שעון מעורר :lol:

ה. ממליץ לאמץ את מה שגיא הציע - ערימה אחת גדולה, או כמה באלות גדולות מלאות בחומר מערימה ותיקה - להכניס לערימה או לכל באלה, מושבה של תולעים אדומות וכמובן, גם טפטפת / מתז, מלמעלה.
זאת בפינה נפרדת מערימות הקומפוסט. כך תקבלו גם קומפוסט / הומוס באיכות מעולה.

ו..להעמיד את הבאלות עם הזבל והתולעים, על משטחים מרושתים שעומדים על 'משטח הכלה / איסוף' שאליו יטפטף ה'מיץ הומוס' ויזרום למיכל שיעמוד בצד.
'מערכת' כזו אינה דורשת שום טיפול בהמשך, מלבד השקייה ואיסוף המיץ שזורם למיכל האיסוף.
אתם יכולים למלא כך חביות של 'תה הומוס מעולה'. כל אחד יוכל לקחת לגינה שלו, מיכל ולמהול אותו עם מים ולהשקות את הגינה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי גיא מ » 12 יולי 2011,14:04

ראובן, לא הייתי בהרצאה על הEM אבל אולי זה יכול לעזור?
גיא מ
גנן עם עתיד
 
הודעות: 733
הצטרף: 05 מרץ 2011,14:04
מיקום: שוהם

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 12 יולי 2011,14:04

ברמה העקרונית, כן - 'חיידקי אדמה טובים' - קלאסי !
אבל עוד אין לי מסקנות מגובשות לגבי החומר (EM אקטיבי)
לוקח זמן להסיק מסקנות..
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי רפי_ק » 16 יולי 2011,14:04

בשעה טובה ומוצלחת, ביום שישי, סיננתי את הערימה,
חלק גדול מהגזם עדיין בצורת גזם, אבל כל חומר המטבח הפך לקומפוסט.
עכשיו אני בשלב השני, ערמתי ונתתי לצינור לטפטף באיטיות.
נראה איך יתקדם, אבל כיף לראות שבסוף זה מצליח.
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 16 יולי 2011,14:04

תעד וצלם..!

אין ספק שזו חוויה
אני נהנה מכל מחזור, כבר כ 16 שנים ! :)
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי רפי_ק » 16 יולי 2011,14:04

לצערי ביום שישי לא יצא לי לצלם, בטח שאצלם.
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי נדב.ק » 17 יולי 2011,14:04

ראובן,
אצלי יש 3 ערימות, 2 בתוך קומפוסטר, בשלבים שונים של הפיכה לחומר חום אחיד ( בלי רייח של זבל) וערימה נוספת שהייתה דיי מוכנה וסיננתי אותה והעברתי החוצה שתנוח חופשייה בחוץ.
מעל הערימה הזאת אין צל מאחר וכל הגינה היא די צעירה, ואני מדי פעם מרטיב אותה עם צינור מים. האם עדיף גם בערימה הזאת שבוודאות עדיין עובדת , לשים טפטפת?
נדב.ק
גנן באימונים
 
הודעות: 123
הצטרף: 26 מרץ 2011,14:04

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 17 יולי 2011,14:04

תן לה לסיים יפה את התהליך, ע"י הפיכתה ל'הר' גבוה ככל שניתן וחור במרכז, עד לקרקעית ואז, טיפטוף איטי של לילה שלם ואחרי כן, כסה אותה באיזה בד / ברזנט כלשהו כי השמש קצת מפריעה לסיום התהליך, היא מייבשת את השכבה החיצונית, לעומק די גדול.

ואז היא תסיים תהליך ב"רתיחה" :geek:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: הכנת קומפוסט בשלבים - טיפים

הודעהעל ידי בנו » 18 יולי 2011,14:04

טוב אני מוכן להתחיל עם ערימת הקומפוסט הראשונה שלי ויש לי הרבה שאלות לפני שאתחיל וזאת למרות שקראתי את כל השרשור הזה:

* קודם כל בנוגע לחומר היבש אצלי בגינה כמעט ואין אבל למזלי יש לי המון שכנים עם שטחים פתוחים והמון עליי שלכת אז אני פשוט הולך "לעזור להם" לנקות את השטח וגורף מלא עלים יבשים שישמשו אותי כחומר יבש.
* חומר לח אקח מהמטבח כיוון שאין לי דשא לח בחצר.

עכשיו לשאלות:

מיקמתי את ערימת הקומפוסט במקום שטוף שמש כי אין לי ממש מקום אחר משמע המקום מקבל שמש משעה 10-11 בבוקר ועד 6 בערב האם זה יותר מדיי? יהרוס הכל?
בנוגע לערבוב ועיצוב הערימה כחרוט זה נעשה רק לאחר שסיימתי עם כל השכבות והחלטתי להתחיל לתת לערימה לעבוד או שיש לערבב את הערימה כל הזמן ולהערים אותה לחרוט כל הזמן?ומה בנוגע להרטבה של הערימה להתחיל כבר מהתתחלה או רק כשאני מחליט לסיים את הוספת החומר ונותן לערימה לעבוד?
זו ערימה ראשונה ולכן רשום להוסיף קומופוסט בקר אבל לי יש קומפוסט רגיל שקניתי במשתלה האם זה גם טוב ואם כן איפה להוסיף בשכבה של החומר הלח או היבש?
זה בסדר להוסיף חתיכות שלמות מהירקות ולא רק קליפות למשל אישתי עושה סלט וחותכת חתיכה רצינית מהגמבה אפשר להשתמש בכל החתיכה או שרצוי שלא או אולי לחתוך אותה לחתיכות קטנות יותר לפירוק מהיר?

טוב הרבה שאלות תודה על התשובות מראש
יכול להיות שכן, יכול להיות שלא, מה שבטוח שאולי וגם זה מוטל בספק...
בנו
גנן עם עתיד
 
הודעות: 365
הצטרף: 21 פברואר 2011,14:04
מיקום: הרצליה

הקודםהבא

חזור אל ארכיב גינון

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־42 אורחים

cron