לאחרונה ביקרתי בגינות רבות, של אנשים הרוצים להצטרך לכיוון האורגני ולגדל עצי פרי בריאים וכמובן ירקות וצמחי תבלין, לצריכה שוטפת. ברבות מן הגינות, אני רואה את סימני המאבק הרוטיני כדי לשמור על חלקת דשא יפה, נעימה וכייפית וזה לא כל כך מצליח להם;
"התולעת ההיא, חוגגת לי על הדשא...".
"פיזרתי, כמו שלימדו אותי, את החומר הזה... .... וזה לא מצליח...".
"אני משקה כמו שלימדו אותי.. פעמיים בשבוע, 45 דקות כל פעם..."
ועוד ביטויים דומים.
ואני מביט ושואל;
מדוע אתם משקים כל כך הרבה?
מדוע אתם משקים בערב?
מדוע אתם מוסיפים את כל החומרים הללו?
מה קורה עם 'דשא' בטבע.. האם הוא מקבל את כל החומרים הללו והאם הוא מקבל כל כך הרבה מים ועוד בקיץ?!
בואו נתיישר קצת ונלמד איך לטפל בדשא שלנו בצורה אורגנית ונכונה, כדי שיהיה בריא וכייפי, לשכב עליו וליהנות ממנו וכמובן, שיהיה 'משטח ירוק ויפה לעיניים' מסביב לבית שלנו.
א. אם משטח הדשא שלכם, נמצא בכיוון דרומי, מקבל שמש לפחות 6 שעות ביום - זה מצוין!
אל תתעקשו לגדל דשא בכיוון צפוני, המקבל אור עקיף ולא שמש ישירה, או מקבל שעתיים - 3 שעות של שמש ביום. עדיף לוותר שם על הדשא וליצור פינה נעימה עם צחים האוהבים 'חצי צל', פינה קרירה ונעימה, אולי עם בריכת דגים וצמחי מים ומפל קטן הנעים לעין ולאוזן. שולחן עם כמה כסאות - 'פינת קפה' נעימה.
ב. כוונו את גובה מקצרת הדשא שלבם למצב גבוה יותר - כדי שהדשא ייקצר גבוה יותר ולא יקורקף ובית השורשים שלו, לא ייפגע. אנו רוצים דשא רך וקפיצי.. לא?! לא רק אנחנו נהנה מכך, גם הדשא! יהיה לו יותר עלים לקלוט שמש ולבצע פוטוסינתזה וכך, יתחדש במהירות לאחר דריכה מרובה ("בר מצווה" או "בת מצווה" על הדשא.)
נקודה זו חשובה במיוחד לדשא המקבל פחות אור שמש !
ג. קבלו החלטה פשוטה -
לא מפזרים יותר שום חומר על הדשא - לא "בונה דשא" ולא "מזרז דשא" וכמובן שלא מיני חומרי ריסוס ותרעלה שונים, כמו 'דיזיקטול' ואחרים.
ד.
דשא משקים בבוקר מוקדם ! נ ק ו ד ה! אף פעם לא בשעות הערב!
השקיה בשעות הערב, תותיר את הדשא לח, את האדמה רכה, לאורך כל הלילה..
כן, זה מה שהמזיקים השונים אוהבים ! אז אל תתנו להם את זה.
ה. אילו מזיקים ?! ומה הם עושים לדשא?
זוכרים / מכירים את אותם פרפרים לבנים המעופפים מעל הדשא הלח, בערב?! אלו פרפרי הפרודניה, הששים ושמחים על 'השקיית הערב/לילה' - כעת יש להם דשא עם אדמה לחה ורכה, שבו יוכלו להטיל את ביציהם. מהביצים יבקעו הזחלים שמזונם המועדף הוא 'בית השורשים המתוק והטעים של הדשא שלכם.
השקייה מוקדמת בבוקר, תגרום לכך שהמים יחלחלו לעומק ועם עליית השמש החמה, שכעבת האדמה העליונה, תתיבש ותתקשה. השורשים נמצאים בסביבה של מים ו..כייף להם אך המזיקים השונים, לא יוכלו להתחפר באדמה ו.."ישברו את הציפורניים" ו..יעדיפו את הגינה של השכן, המושקית בערב.
כך גם 'דרנים' של חיפושיות - אותו שלב בגלגול ההתפתחותי של החיפושיות, בו הזחל שבקע מהביצה, הופך ל'מכונת אכילה' רעבתנית עם קידמת גוף הנראית כחיפושית וחלק אחורי המשמש כ'מחסן מזון' אדיר.
כך גם עם 'ערצבים' - אותם יצורים מקסימים הנראים כמו דינוזאורים מעולם אחר. גודלם יכול להגיע עד לאורך של כ 6-8 ס"מ. הם מתחפרים להם בבית השורשים של הדשא, לועסים אותו ואף דואגים שב'חדר' שלהם יעבור שורש לצורך אספקת מים טריים כל הזמן, לשתייה. את הימצאותו של הערצב' בגינה, מגלים גם ע"י 'קרחות מתות' בדשא ובמיוחד ע"י אותן תלוליות עפר הדומות לתלוליות של 'חולד' אך קטנות יותר. אל תתנו להם 'תנאים של בית מלון', כי לא יישאר לכם דשא!
ו. מדוע לא לרסס ב'חומרים הכימיים'?!
כי כל 'חומר כימי', "ירוק" או "אורגני" או כל רעל אחר, הורג את כל היצורים החיים, ללא כל משוא פנים וכך אנו הופכים את האדמה שלנו ל'אדמה מתה'. אזכיר שוב כי אדמה אינה 'חול' אלא מערך סימביוטי של אדמה + יצורים חיים הרוחשים בה, מתחחים אותה, לועסים שאריות של שורשים מתים, צמחים מתים ושאר חומר אורגני ופולטים שאריות ברמה של 'הומוס' הזמין לשורשי הצמחים הניזונים ממנו. ללא כל אותם יצורים סימביוטיים, קליטת החומרים האורגניים והמינרלים, ע"י הצמחים, הרבה יותר איטית.
ז. ומה עם 'דישון'?! 'בונה דשא' ו'סטארטרים' למיניהם או 'דשן גרגרי - איטי תמס'?
השאלה היא, האם באמת הדשא צריך את זה?! האם לא מספיקה לו הרוטינה הטבעית שלו? אם הקפדנו, לפני הקמת משטח הדשא שלנו, על זיבול של האדמה בקומפוסט והצנעתו באדמה, לא צריך יותר דישון ! הוספה של חומרים מחומרים שונים לדשא, בצורה רוטינית, רק תגרום לדשא להיות "אלכוהוליסט" למים, צמא כל הזמן מתוקף היותו מלא במלחים ומינרלים שפיזרנו עליו.
הוא נדרש לכמות גדולה יותר של מים כדי לאזן את 'מפל הריכוזים' של המלחים שהולעט בהם. ואז, הוא נכנס לרוטינה של "רוצה הרבה מים" ואם הוא לא מקבל אותם, הוא נראה 'מסכן' וצמא. דשא כזה הוא דשא עייף ולא חזק ועל כן, ייתקף מהם במיני מזיקים המזדרזים להגיע לצמחים חלשים ולהחזירם ל'אמא אדמה', למיחזור.
נקודה למחשבה - האם אותו 'מומחה' שהמליץ לכם לדשן את האדמה בדשן זה או אחר, ביצע 'בדיקת קרקע' לבדיקת תכולת המינרלים באדמה?! האם נתגלה חוסר כלשהו ?!
רגע, אז מה עושים?!
עושים 'פסק זמן' ו.."רייסט" קטן במוח ו..'חושבים טבעי'. זה כל כך פשוט והכי נכון והכי בריא לדשא.
מפסיקים לפזר כל חומר שהוא על הדשא - לא 'דשן' ולא 'חומר הדברה'
(כמה מפעלים עומדים לכעוס עלי מאוד..!)
כל אותם חומרים הנמכרים בשקיות צבעוניות ושיווקיות, הופקו מהאדמה, ומוחזרים לכם בשקיות צבעוניות, אז למה לכם להיות באמצע?! הכול בא מהאדמה ונמצא בה.. לא?!
ח. ומה עם ה'קרחות'?! יש לי כמה 'קרחות' מעצבנות ב... דשא
טפלו בהם נקודתית! אם האדמה שקועה שם או שאתם רוצים לתקן שיפוע, הוסיפו אדמה, ישרו את השטח, הוסיפו 1 ס"מ של קומפוסט ו.. השאירו שם, צינור מטפטף באיטיות, למשך שעה, כל יום. (לא בערב או בלילה!) ההתאוששות תהיה מהירה ביותר
ט. השקיה – איך?
התחילו להוריד את מינון ההשקיה (משקים בבוקר בלבד ! כמובן !) השקו 10-15 דקות, פעמיים בשבוע ובהמשך, עברו להשקיה אחת, פעם בשבוע. תראו שהדשא לא סובל, אלא להיפך - משגשג ובריא יותר.
בהמשך, אפשר להגיע להשקיה של 40 דקות, פעם בשבועיים וגם פעם ב...3 שבועות
ולמי ש"נבהל" מהנתונים ה"מזעזעים" הללו, כדאי לו לחזור ולקרוא את 'עשרת הדברות לגינון נכון ואקולוגי' של
רן פאוקר שהבאתי בראש עמוד הפורום.
צריך לזכור, כי אם הדשא שלכם, בן 5 שנים ומעלה, הרי ששורשים מגיעים לעומק של... מטר ואף מטר וחצי עומק ! משמעו של דבר שלאחר הגשמים האחרונים של החורף, אין צורך להשקותו כלל עד לכניסת הקיץ החם - יוני, יולי !!! כי השורשים נמצאים בשכבת קרקע שאגרה ומכילה מים ממי הנגר של גשמי החורף. השורשים יודעים לשלוח שלוחות למקום בו נמצאים מים וללגום לפי צורכם. השקיה עודפת, רק תגרום לאדמה להיות רוויה מדי, לא מאווררת, חסרת אויר/חמצן והתוצאה - 'ריקבון שורשים', בדיוק כמו בעציצים המושקים יתר על המידה.
איך יודעים אם הדשא מקבל מספיק מים ו.. למה יש לי 'קרחות' בדשא?!
עושים ניסוי ובדיקה - מפזרים על הדשא, במרחקים קבועים, כוסות חד פעמיות ופותחים את הממטרות ל5 דקות. כוס עם פחות מים, מצביעה על כך כי האזור לא מקבל מספיק מים. מכוונים את הממטרה ומתקנים את מינון ההשקיה, לאזור הזה.
י. ומה עם דישון?! בכל זאת..
כאמור לעיל, אין צורך בדישון כלל, מלבד החזרת המינרלים שהדשא הוציא מהאדמה, לצורך גידולו ואנו "גזלנו" מינרלים אלו ממנו, בעת 'קצירת הדשא'. אם יש למי מאיתנו את אותה 'מקצרת דשא' רובוטית הקוצרת את הדשא, דק דק ומחדירה ומחזירה את הכסחת הדקה לאדמה (למקצרת דשא זו, אין 'סל איסוף), זה יופי!
ולכולנו, בעלי מקצרות דשא רגילות, מכאניות/מוטוריות או חשמליות, עם 'סל איסוף' לכסחת, חשוב לזכור שלא להשליך את הדשא לערימת הזבל השכונתית, אלא ל'ערימת הקומפוסט' שלנו.
עם סיום החורף והגעת עונת האביב - חודש אפריל - זה הזמן "להעיר את הדשא" ולפנק אותו, כפי שנכתב מעלה במאמר; "להעיר את הדשא" -
http://forum.kan-naim.co.il/viewtopic.php?t=444, מחזירים לאדמת הדשא את המינרלים שיצאו משם ו..הכל טוב.
יא. נגמר הקיץ, נהננו מהדשא.. מה קורה בחורף?!
הדשא שלנו עומד להיכנס ל'תרדמת חורף'. יפסיק הרבה תהליכים, יגדל פחות עלים וישמור על 'מערכות הקיום' שלו בלבד, עד לאביב.
כדי לסייע לו בכך, ננקוט ב 2 מהלכים :
1. נפסיק לקצור אותו (לא אוהב את המילה 'כיסוח'..) וניתן לו לגדול לגובה, כדי שהעלים שלו, המשמשים כ'קולטני שמש', יקלטו כמה שיותר שמש ויבצעו הרבה פוטוסינתזה להתחדשות והתחזקות.
2. נפזר עליו קומפוסט - במינון של 10 ליטר למ"ר - שכבה אחידה של 1 ס"מ. הגשם כבר יצניע את הקומפוסט באדמה ו'שנתו' של הדשא, תהיה נעימה ועשירה.
באביב, הוא ישוב בחזרה, חזק יותר, ירוק יותר וכייפי יותר.
זחל פרודניה
ערצב
חיפושיות ודרנים
(התמונה מתוך אתר -
http://www.scotts.co.il/)