רעיון מעולה ובזמן
לי יש עץ זית צורי (לא 'סורי' אלא צורי, מצור !) בן כ16 שנים
קיבל מעט השקייה כשנשתל ומאז, בלי השקייה מלאכותית, כי לא רציתי שיגדל יותר מדי, אלא שישמש יותר כפינת נוי + קצת זיתים לצריכה בייתית.
ואכן, נתן לנו יבולים של 5 ליטר ואח"כ של 10 ו 15 ליטר.
לפני שנתיים קצצתי לו ענפים, כדי שלא יהיה גדול מדי וכל 'לפי הספרים', הוא 'נעלב' לשנתיים והוציא מעט מאוד זיתים (מהענפים הבודדים שלא קיצצתי) והשנה כבר מוציא זייתים בכמות סבירה
אין לי תמונה שלו, כי אין לי 'זוית' לצלם אותו
- Off Topic
- תזכורת: כנגד 'זבוב הזית' רצוי ומומלץ לתלות כמה שיותר זבבוקים' על ענפי העץ ולהכניס לכל בקבוק, כמה עלים וכמה זייתים מפוצלחים ! זה עובד מעולה וכל זבוב שמגיע לאזור, נמשך קודם לתוך הבקבוק ולא כל כך מצליח לצאת ממנו
בעונה הקודמת, כמעט טוהתחלתי לדאוג - לא היו לי מקורות של זייתים ו..הגיע הזמן לחדש את המלאי ! כל המקורות שלי, 'התייבשו' - "כבר מסקתי, כבר יש שמן.." וכו'
עש שידידנו 'אודי החופר' הזמין אותי לביתו - 'תקבל כמה זיתים שאתה רוצה'. אז באתי וקיבלתי.. כ 30 או 35 ליטר
עברו מיון - שחורים לחוד, אדומים לחוד וירוקים לחוד
הירוקים, עברו השרייה והחלפת מים במשך יותר משבוע ואז, הוכנסו לבקבוק גדול של 'מי עדן' להחמצה ארוכה ואיטית - את התוצאה יכל לטעום כל מי שטעם מצנצנת הזייתים שהבאתי למפגש
את האדומים, לא צריך להשרות במים, רק לשטוף מלכלוך ו..ישר לצנצנות..
את השחורים, לשק פלסטי לא אטום ו..מכסים במלח גס - הרבה מלח
ותולים אותם שיטפטפו על האדמה את כל המיץ המר. כשעוברים בסביבה, נותנים להם ניעור או שניים כדי להפוך את היוצרות בפנים
אחרי חודש, אפשר כבר להתחיל לטעום !!
אם כולם גמורים ומכווצים היטב, זה הזמן להעביר אותם לרשת כלשהי ולנער מהם את המלח וגם בסוף לשטוף אותם מהמלח עם מים ולהניח להם להתייבש בשמש, מהמים, ליום אחד של שמש.
כשהם יבשים, מעמידים בפינה של המטבח בכלי פתוח וכל אחד לוקח חופן. לא צריך קרור, לא צריך כלום! עומדים כך בלי להתקלקל עד שנגמרים
כדאי לקחת צנצנת ולמלא אותה בזייתים השחורים והמיובשים ואח"כ, להציף בשמם זית. האיכות קופצת לשמיים וכבונוס, יש גם שמן זית בטעם עז של זיתים - מעולה לתיבול של סלטים שונים, גבינות, פיצות וכדומה.
במשך החורף שעבר, הגשמתי חלום ישן - בניתי לי 'מכבש זיתים' לכבישה עצמית של שמן. עבדתי על זה לאט ובנית משהו יפה שנראה 'ענתיקה' מעץ כמו 'בוטשר בלוק' + פירזול של ברזל שחור מסביב. הכבישה תעשה עם 'ג'ק' של מכונית ובוכנת עץ מיוחדת שהכנתי..
בקיצור.. כעת אני מתחיל לחפש מקור לזיתים שחורים מהעץ - הם הכי הכי לשמן איכותי וטוב
מקווה שהעץ שלי יניב כמות נאותה, כי השמן הכי הכי טוב, הוא מעץ זית מזן צורי
לא יודע אם אצליח להגיע לכמות של 18 ליטר (הצריכה השנתית שלנו), ואם לא, אנסה למצוא מקור טוב לשמן זית לרכישה..
ועוד משהו שנזכרתי בו
- Off Topic
- לגבי עניין ה'סרוגיות' בעצי הזית. הסרוגיות של 'שנה כן, שנה לא' רלוונטית לכמה זנים אך בעיקר רלוונטית לעצים שמגודלים 'בעל', כלומר ללא כל השקייה מלאכותית. אם יש לכם עץ שהוא 'סרוגי', פשוט מאוד, בשנה שהוא אמור לא לתת פרי, תשקו אותן בקביעות ויהיו לכם זיתים - לא כמו בשנה רגילה, אבל יהיו מספיק !
סתיו ! נדמה לי שאתה סיפרת באיזה מקום על שמן זית איכותי שאתה קונה.., נכון ?!