[בהמשך למפגש הזרעים ב'חווה ואדם' - מודיעין ]
רוב הדברים כבר נכתבו כאן, אבל בצורה די מפוזרת ולאורך זמן. אז אציין כמה דגשים עיקריים כולל אלו שהעלה אלכס קצ'אן
א. השיגו שום ישראלי - הזן האדמדם שאפשר להשיג בשוק. אל תלכו על השום הסיני - גם בגלל הציונות וגם מאחר והשום הסיני לא כל כך מצליח בגידול, עם ראשים גדולים ויפים
ב. פרקו את השיניים מתוך הראש שיש לכם ביד, בחרו את השיניים הגדולות והיפות, אלו הנמצאות בהיקף החיצוני, ללא כל כתמים או פגיעות. בשיניים הקטנות הנמצאות במרכז הראש, השתמשו לצרכי מטבח
ג. לשתול / להטמין השיניים באדמה מתוחחת ומדושנת בקומפוסט, כמובן כשהחלק הפחוס למטה ואילו ה'שפיץ' למעלה. השפיץ יהיה בעומק של כ 2-3 ס"מ מתחת לאדמה. מירווחי הטמנה - 8 ס"מ בין שן לשן
ד. לאחר השתילה, להניח על אזור ההטמנה
חיפוי דק בעובי של 10-15 ס"מ !!! זה חשוב לשמירה על לחות יציבה וקבועה. לא לחשוש! הנבטים יצליחו למצוא את הדרך 'למעלה'
ה. לשמור על אדמה לחה, במיוחד אם עוד לא יורדים גשמים.
ו. זמנים - כדאי להמתין עד לתחילת הסתיו ממש - אמצע עד סוף אוקטובר - חייבים טמפרטורה קרירה. מי שמאוד 'לחוץ' יכול להטמין השיניים למשך שבוע במגירת הירקות שבמקרר - 'מכת קור' - מומלצת לפני כל הטמנה. אפשר להמשיך בזריעה / הטמנה, במשך החורף - עד לינואר, פברואר. משך הגידול כ 3 חודשים.
ז. איך יודעים מתי השום מוכן? כשהעלים בראש השום, מתחילים להצהיב. וכדי להיות בטוחים, אפשר לחפור ליד אחד מהם, לבדוק מה המצב ואם התוצאה יפה, שולפים את כולם, במשיכה או בעקירה עם קילשון. אם עוד לא מוכנים, מכסים בחזרה עם אדמה ובחיפוי.
יש יבול ?! יופי ! כמה טיפים שימושיים וחשובים:
כל עוד השום טרי מהגינה, הקליפה של כל שן, מאוד דקה, אין כמעט מה לקלף ! אפשר לרסק ולטחון את השיניים, עם הקליפה הדקה. ככל שהשום ילך ויתיבש, הגקליפה תלך ותתעבה.
הגבעול - לא לחתוך ולזרוק !! חס וחלילה !! לחתוך לקטעים ולהכניס לכל הבישולים שעולים על דעתכם. להסיר חלקים יבשים ולהשתמש בצוואר כמו בכרישה, לבשל, לטגן טבעות.. דליקטס של "טבעות בצל" בטעם שום.
אפשר לחתוך את כל הגבעולים, לנקות יפה, להכניס לבלנדר ולטחון היטב. לקחת צנצנות ולמלא בחומר הטחון ולהכניס לתא ההקפאה. נשמר בלי סוף ! כשצריך, מוציאים צנצנת אחת לטובת מרק או קציצות או כל תבשיל אחר. לא לבזבז את הגבעולים !
וחוצמזה.., איכלו הרבה שום ! בריא מאוד ומרחיק כל מיני דברים לא טובים.
שום לא חותכים, אלא... מרסקים ! תמיד מרסקים. קחו 2 שיניים, אחת תחתכו והשנייה רסקו - הריחו את שתי הואריאציות ואז תבינו את ההבדל בין חיתוך לריסוק..
כן, אפשר גם במיכל / עציץ רחב ועמוק - 30 ס"מ.. עם כל הכללים שהוזכרו למעלה - אדמה מדושנת וחיפוי עבה
בכיף..