עמוד 1 מתוך 12

גידול שום

הודעהפורסם: 13 ספטמבר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
[בהמשך למפגש הזרעים ב'חווה ואדם' - מודיעין ]
רוב הדברים כבר נכתבו כאן, אבל בצורה די מפוזרת ולאורך זמן. אז אציין כמה דגשים עיקריים כולל אלו שהעלה אלכס קצ'אן

א. השיגו שום ישראלי - הזן האדמדם שאפשר להשיג בשוק. אל תלכו על השום הסיני - גם בגלל הציונות וגם מאחר והשום הסיני לא כל כך מצליח בגידול, עם ראשים גדולים ויפים

ב. פרקו את השיניים מתוך הראש שיש לכם ביד, בחרו את השיניים הגדולות והיפות, אלו הנמצאות בהיקף החיצוני, ללא כל כתמים או פגיעות. בשיניים הקטנות הנמצאות במרכז הראש, השתמשו לצרכי מטבח

ג. לשתול / להטמין השיניים באדמה מתוחחת ומדושנת בקומפוסט, כמובן כשהחלק הפחוס למטה ואילו ה'שפיץ' למעלה. השפיץ יהיה בעומק של כ 2-3 ס"מ מתחת לאדמה. מירווחי הטמנה - 8 ס"מ בין שן לשן

ד. לאחר השתילה, להניח על אזור ההטמנה חיפוי דק בעובי של 10-15 ס"מ !!! זה חשוב לשמירה על לחות יציבה וקבועה. לא לחשוש! הנבטים יצליחו למצוא את הדרך 'למעלה'

ה. לשמור על אדמה לחה, במיוחד אם עוד לא יורדים גשמים.

ו. זמנים - כדאי להמתין עד לתחילת הסתיו ממש - אמצע עד סוף אוקטובר - חייבים טמפרטורה קרירה. מי שמאוד 'לחוץ' יכול להטמין השיניים למשך שבוע במגירת הירקות שבמקרר - 'מכת קור' - מומלצת לפני כל הטמנה. אפשר להמשיך בזריעה / הטמנה, במשך החורף - עד לינואר, פברואר. משך הגידול כ 3 חודשים.

ז. איך יודעים מתי השום מוכן? כשהעלים בראש השום, מתחילים להצהיב. וכדי להיות בטוחים, אפשר לחפור ליד אחד מהם, לבדוק מה המצב ואם התוצאה יפה, שולפים את כולם, במשיכה או בעקירה עם קילשון. אם עוד לא מוכנים, מכסים בחזרה עם אדמה ובחיפוי.


יש יבול ?! יופי ! כמה טיפים שימושיים וחשובים:
כל עוד השום טרי מהגינה, הקליפה של כל שן, מאוד דקה, אין כמעט מה לקלף ! אפשר לרסק ולטחון את השיניים, עם הקליפה הדקה. ככל שהשום ילך ויתיבש, הגקליפה תלך ותתעבה.

הגבעול - לא לחתוך ולזרוק !! חס וחלילה !! לחתוך לקטעים ולהכניס לכל הבישולים שעולים על דעתכם. להסיר חלקים יבשים ולהשתמש בצוואר כמו בכרישה, לבשל, לטגן טבעות.. דליקטס של "טבעות בצל" בטעם שום.
אפשר לחתוך את כל הגבעולים, לנקות יפה, להכניס לבלנדר ולטחון היטב. לקחת צנצנות ולמלא בחומר הטחון ולהכניס לתא ההקפאה. נשמר בלי סוף ! כשצריך, מוציאים צנצנת אחת לטובת מרק או קציצות או כל תבשיל אחר. לא לבזבז את הגבעולים !

וחוצמזה.., איכלו הרבה שום ! בריא מאוד ומרחיק כל מיני דברים לא טובים.
שום לא חותכים, אלא... מרסקים ! תמיד מרסקים. קחו 2 שיניים, אחת תחתכו והשנייה רסקו - הריחו את שתי הואריאציות ואז תבינו את ההבדל בין חיתוך לריסוק.. :wink:

כן, אפשר גם במיכל / עציץ רחב ועמוק - 30 ס"מ.. עם כל הכללים שהוזכרו למעלה - אדמה מדושנת וחיפוי עבה

בכיף.. ^_^

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי אורנה
ראובן תודה.
האם אפשר לאכול מהעלים לאורך הצמיחה והגידול כמו בבצל ירוק?
האם לאפשר פריחה?

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
אורנהאב770 כתב:ראובן תודה.
האם אפשר לאכול מהעלים לאורך הצמיחה והגידול כמו בבצל ירוק?
האם לאפשר פריחה?


לא, לא להפריע לו !
את הבצל ירוק, אנו 'הורגים' תוך כדי גיזום העלים, או עקירתו מהאדמה, או ריקון הבצל לחלוטין, במידה והטמנו 'בצל יבש' גדול באדמה לצורך זה
את השום, עלינו להשאיר עם מלוא העלים לצורך ביצוע פוטוסינטזה מלאה.

פריחה לוקחת את כל האנרגייה שהצמח אוצר ב..פקעת / בצל שלה המשמשת לצורך אגירתה, למען הצמחת הפריחה והזרעים.
את השום עוקרים ומחלצים מהאדמה, הרבה לפני שיוצא עמוד פריחה, אם בכלל !

תזכורת - מנות הקור שהשום מקבל אצלנו בארץ, אינן סדירות ולא מספיקות 'לפי טעמו'. על כן אין בכלל זרעים לשום - הגידול הוא וגטטיבי מובהק !


ידוע לי שזה כמה שנים מתנהל מחקר ארוך באונ' בר אילן, על השום. על 'מנות הקור' הנדרשות לו כדי לגדול בחממות ("קררות" :P ) לאורך כל השנה ו.. מנסים להגיע למינון ותזמון של 'מנות הקור' המדוייקות,כדי לשכנע את השום להוציא זרעים.

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי סופיה
הרבה תודה, ראובן. מעניין ביותר.

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי טל אשרוב
תודה רבה זה מאוד עוזר

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
תזכורת חשובה ו...ה ב ה ר ה !

יש חשיבות גבוהה מאוד לחיפוי !
חיפוי של 15 ס"מ ממשמייד לאחר הטמינה של השיניים באדמה.
הגבעולים של השום, ידעו לצאת דרך החיפוי, לבד, בלי עזרה !!

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי אורנה
תודה ראובן .
בטוחה שכולם יודעים מנסיונם לאיזה סוג חיפוי התכוונת
אבל אני ...אני מבקשת לדעת ממש :
מה\איזה סוג של חיפוי לשים?
אורנה

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי טל אשרוב
למה חיפוי כל כך חשוב?

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 14 ספטמבר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
הכוונה לחיפוי שאני קורא לו 'קש' :)
אם יש חציר.. מצויין
אם לא, אז עלים גרוסים, כסחת דשא, צמחי בר למיניהם, עשבונים מרוטים, לאחר ייבוש או לאחר שהייה של שבוע בשק גדול - שם הם מתפרקים לחומר אפור ופריך.. חומר מעולה

טל
החיפוי חשוב לשמירה על לחות קבועה ויציבה, כמו במזג אוויר 'אירופאי'

החחיפוי מונע מהלחות להתאדות ושומר על טמפרטורה אחידה יותר מאשר בלי חיפוי.

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי איתי 1
:y:
אשמח (כנראה לא רק אני..) לשמוע (ולראות..) מאחד מחברי הפורום שגידל בעבר והצליח לקבל יבול !

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
אני גידלתי בהצלחה מרובה.

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי איתי 1
וואו..יפה!
יש תמונה של השומים עצמם אחרי השליפה מהאדמה? :)

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי אבי אלימלך
לא מצטער.
השנה אצלם,אבל סמוך שהיו גדולים ויפים.
ולהכניס למטבח שום טרי מהגינה,זה ענין אחר וטעים פי כמה.

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי איתי 1
:y:
השנה גם אני אצלם בעז"ה!
בהצלחה

Re: גידול שום

הודעהפורסם: 15 ספטמבר 2011,14:04
על ידי איתי 1
יש לי בבית שומים, רק שיניים, כך שאני לא כל כך יודע אם הם היו סגולים..נראה לי שהמעטפת שלהם הייתה סגולה, אבל הם דיי לבנים, עם רמזים לכך שהמעטפת החיצונית הייתה סגולה..הנה מספר תמונות, באמצע זה נראה לי השום הסיני:
תמונה

תמונה

תמונה של הסיני מקרוב יותר:

תמונה

הסגלגלים הם השום ה'ישראלי'? דרך אגב- הם הרבה יותר חריפים!

הטמנת שום - יוצאים לדרך

הודעהפורסם: 27 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
זהו, הגיע הזמן
יומיים שכבו השיניים של השום הישראלי (שחר.. :bow: ) במקרר שיחשבו שהם באירופה..
היום הוצאתי אותם והרטבתי אותם.. שיתעוררו 8)

שום 008.jpg




בינתיים, בחרתי להם פינה טובה באמצע

שום 003.jpg



הפכתי, תיחחת', פיזרתי קצת קומפוסט (שכבה של 1 ס"מ), כי האדמה 'די בסיידר' :geek: ותיחחת שוב
יישרתי יפה וספרתי כמה שיניים יש לי - 14 !
14 חורים בעומק של כ6 ס"מ ובמרחקים של כ 8 ס"מ, בין אחד לשנו
השיניים הוכנסו (עם השפיץ למעלה :wink: )
גרפתי מהצד אדמה מלאת ניחוחות וכיסיתי את השיניים המוטמנות בשכבה של כ 3 ס"מ אדמה

ולסיום, שכבה של עלים כמעט מפוררים, בעובי של כ 10 ס"מ
השקייה עדינה ותכליתית
וזהו
צילמתי את כל השלבים, אבל התמונות יצאו 'על הפנים' (הסלולרי טוב לצילומים, רק ביום !)
אז מחר אצלם את הערוגה המוכנה ואלך לחפש עוד 'שום ישראלי', כי יש עוד הרבה מקום


מה קורה אצלכם? טמנתם?! :o

Re: הטמנת שום - יוצאים לדרך

הודעהפורסם: 27 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ארז
שיהיה המון הצלחה שיגדלו לתפארת

Re: הטמנת שום - יוצאים לדרך

הודעהפורסם: 27 אוקטובר 2011,14:04
על ידי טל אשרוב
אני כן כבר נבטו

Re: הטמנת שום - יוצאים לדרך

הודעהפורסם: 28 אוקטובר 2011,14:04
על ידי שחר וינשטיין
ראובן,
לבריאות שיהיה לך ולבני משפחתך!
אם אתה צריך עוד- יש לי, אשמח להקפיץ לך בדרכי אל... או מ... כל מקום כמעט.

ד"א, הכנתי היום צ'ירשי לפי המתכון של ננסי (תודה!), יצא נחמד אבל לא כמו שלכם. אמשיך לנסות, בסוף יהיה טוב!

Re: הטמנת שום - יוצאים לדרך

הודעהפורסם: 28 אוקטובר 2011,14:04
על ידי ראובן אורן
שחר וינשטיין כתב:ראובן,
לבריאות שיהיה לך ולבני משפחתך!
אם אתה צריך עוד- יש לי, אשמח להקפיץ לך בדרכי אל... או מ... כל מקום כמעט.

ד"א, הכנתי היום צ'ירשי לפי המתכון של ננסי (תודה!), יצא נחמד אבל לא כמו שלכם. אמשיך לנסות, בסוף יהיה טוב!


אפשר לארגן 'ברטר'..
ראש שום = צנצנת שירשי :lol:


הנה הערוגה המוכנה מאתמול בערב

שום 009.jpg