"וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

תת-פורום זה מכיל שירשורים חשובים, מידע לפי נושאים, סרטונים מיוחדים ועוד..
כל הנוןשאים הנמצאים כאן 'נעולים'!
לצורך שאילת שאלות הבהרה, יש להיכנס ל'פורןם גינון' ולשאול את השאלות שם.
רצוי לצרף לינק למאמר המדובר ולהודעה הספציפית.

"וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 19 מרץ 2014,14:04

הנחיות להכנת הגינה לשנת השמיטה

משרד החקלאות והמשרד לשירותי דת מפרסמים חוברת הנחיות מקצועיות לטיפול בגינות הפרטיות והציבוריות לקראת שנת השמיטה תשע''ה. החוברת נועדה לתת מענה כללי לציבור הרחב בנוגע להכנות לקראת שנת השמיטה ובמהלכה


וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָ; וְאָסַפְתָּ אֶת-תְּבוּאָתָהּ. וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ, וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ, וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה; כֵּן-תַּעֲשֶׂה לְכַרְמְךָ, לְזֵיתֶךָ.


משרד החקלאות ופיתוח הכפר בשיתוף המשרד לשירותי דת פרסמו בימים אלה חוברת הנחיות מקצועיות לטיפול בגינות הנוי הפרטיות והציבוריות לקראת שנת השמיטה. החוברת נועדה לתת כלים לציבור הרחב - לבעלי גינות, גננים ולעוסקים בגינון, להכין את הגינות בכדי שניתן יהיה ליהנות מהן בשנת השמיטה תשע"ה ולאחריה.


ביהדות, שנת שמיטה הוא שמה של השנה השביעית במחזור של שבע שנים. בשנה זו מצווה עם ישראל לקיים את מצוות השמיטה - לשבות מחלק גדול מהמלאכות בשדות חקלאיים בארץ ישראל ולהפקיר את הפירות לכל המעוניין לקוטפם. גינות הנוי הפרטיות והציבוריות שנועדו לשפר את איכות החיים והסביבה, הינן חלק מעבודת אדמה זו. על פי ההלכה, בשנת השמיטה, המלאכות האסורות הן חרישה, זריעה, זמירה, קצירה ובצירה. גם שתילה, נטיעה והשקית הנבטה כלולות לרוב הדעות באיסור הזריעה. כמו כן אסור המסחר ביבולים שמקורם בשנה השביעית. שאר מלאכות הגן מותרות כאשר עשייתן נועדה לקיום הצומח והגן, וכדי למנוע נזק ניכר לצמח או לפירותיו. לפיכך בשנת השמיטה תעשינה בגנים רק הפעולות הנדרשות לקיום הגן.

חוברת ההנחיות שמפרסם המשרד כוללת הנחיות לציבור על המותר והאסור בשמיטה, לרבות הכנת השטח לשמיטה, אחזקת הגן בשנת השמיטה, דישון הקרקע וכו'. עוד בקובץ ההנחיות מפורטות וההכנות המיוחדות שיש לעשות טרם שנת השמיטה, בכדי לשמר את הגינה. כך לדוגמא: יש לדשן את העצים, השיחים הצעירים, המדשאות והפרחים בסתיו לפני השמיטה. בנוסף, מאחר ויש להימנע מגיזום עצים מבוגרים ושיחים בשנת השמיטה, מומלץ לגזום השנה, בשנה השישית, באופן מלא את כל הצמחים הזקוקים לגיזום. את תיקון הגיזומים ואת הגיזומים המשלימים, ניתן יהיה לבצע בסוף הקיץ והסתיו.


ישראל גלון, פקיד היערות ומנהל אגף פרחים והנדסת הצומח במשרד החקלאות ופיתוח הכפר: "מומלץ להקדים נטיעות לשנה זו תשע"ד ובשנת השמיטה לעסוק רק בטיפול בגן על פי המותר, את שנת השמיטה ננצל להתארגנות, ללימוד, מנוחה משפחה, חברים ועוד. אנו מקבלים פניות רבות של גננים, ושל אנשים מהציבור הדתי ומהציבור הלא דתי ששואלים כיצד צריכים להיערך לשמיטה וכיצד לטפל בגני הנוי בשמיטה. בשל זה הוצאנו הנחיות ברורות לכלל הציבור בכדי להיערך לשנת השמיטה הבאה והכל הוכן על פי בסיס הלכתי של הרבנות הראשית לישראל ובשיתוף פעולה עם המשרד לשירותי דת".

להורדת החוברת - מדריך שמיטה לגן הנוי

105-1.jpg
105-1.jpg (27.88 KiB) נצפה 24958 פעמים
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 19 מרץ 2014,14:04

מביא לכאן ציטוט מחוברת ההנחיות. ציטוט כללי וחשוב לגבי ההתנהגות לצמחי הגינה שלנו.
התייחסות פרטנית לגבי צמחים שונים - מדשאה, צמחי נוי, עצי פרי.. - מפורטת בצורה יפה בחוברת המצורפת לעיל.



חשוב.jpg
חשוב.jpg (47.18 KiB) נצפה 24953 פעמים
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי דובי » 27 מרץ 2014,14:04

יש למישהו מושג באיזה מקור יהודי מופיעים אותם 'רבותינו', אשמח מאוד לדעת.
דובי
גנן עם עתיד
 
הודעות: 516
הצטרף: 21 מאי 2013,14:04
מיקום: ישעי

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 27 מרץ 2014,14:04

התורה אינה מסתפקת באיסורים אלא מוסיפה גם ציוויים חיוביים:

"וְהָיְתָה שַׁבַּת הָאָרֶץ לָכֶם לְאָכְלָה לְךָ וּלְעַבְדְּךָ וְלַאֲמָתֶךָ וְלִשְׂכִירְךָ וּלְתוֹשָׁבְךָ הַגָּרִים עִמָּךְ וְלִבְהֶמְתְּךָ וְלַחַיָּה אֲשֶׁר בְּאַרְצֶךָ תִּהְיֶה כָל תְּבוּאָתָהּ לֶאֱכֹל..." (ויקרא כה).

ודאי אין כוונתה של תורה לייבש את כל הצומח על פני האדמה שהרי כיצד יתקיים הציווי "והיתה שבת הארץ לאכלה"? ועל אחת כמה וכמה אם מדובר בעצי פרי, שאין כוונה לבטל את כל יבול העצים שאם כך פני הדברים, האפשרות לאכילת פירות במשך כל השנים תהיה באופן מאוד מצומצם בגלל איסור ערלה.

וכן הרמב"ם (הלכות שמיטה ויובל פ"א) פוסק לגבי היתר מלאכות מסוימות מדרבנן בשביעית כעדירה תחת הגפנים והשקייה:

"ומפני מה התירו כל אלה? שאם לא ישקה תעשה הארץ מלחה וימות כל עץ שבה..."

אם כך למדנו שאין רצונה של תורה בשמיטה לקעקע את החקלאות ולבטלה אלא הטילה עלינו התורה מגבלות בפעולות חקלאיות מסוימות. גם לגבי גינות נוי הסברה נותנת שאין כוונת התורה שאנו צריכים להזניח את הגינה ללא כל טיפול ועל כך כתב מו"ר הרב יעקב אריאל:

"יש הסבורים שבשנת השמיטה ניכרת גינתו של שומר מצוות בכך שאינה מטופחת. אין הכרח לכך. יש מקום לומר גם ההיפך. שגינה מטופחת כהלכה. על פי ההלכה, מעידה על בעליה שיודע הלכה והוא שומר עליה. מסתבר לומר שכוונת התורה היתה שגם בשנת השמיטה תיראה ארצנו יפה ויישובנו נאה, בגבולות שנקבעו על ידי ההלכה. גם ארץ ישראל וגם מצוות השמיטה נכללו בכלל של "זה א-לי ואנווהו" (אהלי שדה, סימן י"א פ"כ ס"ק ה')

שנת השמיטה אינה חדלון והשבתת הטבע, נהפוך הוא יש בה כוחות יצירה וחידוש, לפעמים דווקא מתוך הוברת הקרקע ושינוי תודעתי שהאדם עובר בעקבות שביתה ממלאכה, מקומה של האדמה ועבודת האדם מקבלת משמעות יותר עמוקה. 'ניצול' משאבי הטבע עד תום הם היפוך גמור לערכי הקיימות ודאי ערכי השמיטה מבטאים זאת באופן בולט.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי חיים 1 » 28 מרץ 2014,14:04

דובי כתב:יש למישהו מושג באיזה מקור יהודי מופיעים אותם 'רבותינו', אשמח מאוד לדעת.


מצאתי באינטרנט.
הרב שאול רייכנברג באתר 'דעת - לימודי יהדות ורוח' מכללת הרצוג. (הכללים לפי שיטת חזו''א)
http://www.daat.ac.il/daat/shmita/sikum ... nberg9.htm

כללים להשקיה בשנת שמיטה
השקיה לצורך קיום הצמחים מותרת. הצורך בהשקיה משתנה לפי סוג הקרקע, הצמח, והתקופה בשנה, וכל שהצמחים ינזקו ללא השקיה, מותר להשקותם סמוך למועד צמאונם.

1. בצמחים חד שנתיים - איחור בהשקיה עד תחילת סימני צמא, יכול לגרום נזק שאינו ניתן לתיקון, לכן ישקם לפני זמן זה.

2. בצמחים רב שנתיים - אם עלי הצמח הינם עשבוניים דקים, אפשר להמתין עם ההשקיה עד שהחלו להופיע בהם סימני צמא ראשונים - שינוי במתח העלים (העלים נעשים רפויים. כמישה בשעות הצהרים החולפת בערב, איננה סימן להתיבשות). אם עלי הצמח עבים ולא ניתן להבחין בשינוי במתח העלים, ניתן להיעזר בהשוואה עם צמחים אחרים שבגינה. כאמור לעיל מותר אף להקדים קמעא ולהשקות סמוך למועדים אלו.

3. עצים צעירים יש להשקות לצורך קיומם. כמות המים תלויה בגיל העץ, בסוגו, בעומק הקרקע בעונה ובאזור הגידול. ישנם עצים שזקוקים להשקיה לעיתים קרובות וישנם המסתפקים בהשקיות בודדות ויש עצים עמידי יובש.
כשאין מודד אחר לכללי ההשקיה לקיום, יש להשקות כשהחלו להופיע סימני צמא ראשונים כבסעיף 2. לגבי כמויות ההשקיה ניתן להיעזר בטבלאות שלהלן.

4. בעצים מבוגרים, בהרבה מקרים אין צורך בהשקיה כלל. פעמים וניתן להסתפק בהשקאות בודדות, גם בשיחים יש ואפשר לוותר על השקיה או למעט מאד בהשקיה, ובתקופת הגשמים אין צורך בהשקיה כלל. על כל זה יש להיוועץ באגרונום נאמן.

בהמשך, הוא מרחיב שם בחישובים של כמות המים המתאימה להשקיה לסוגים שונים של עצים ובאזורים מסוימים בארץ.
חיים 1
גנן חדש
 
הודעות: 33
הצטרף: 26 אוגוסט 2013,14:04
מיקום: ירושלים

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 28 מרץ 2014,14:04

כדי שלא יישמע מסובך, אנסה לפשט ( לא 'לבאר' או 'לחדש' חס וחלילה.., קטונתי)
- עצי פרי - אין מינון אחיד להשקייה. מה שנכתב לעיל (לפי סוג האדמה, המיקום האקלימי וכו') מתאים לניסיון שלכם בקריאת שפת הגוף של העץ. המשיכו במינון הנכון שאליו הגעתם ובלי להוסיף, לא מים ולא דשן. כדי לשמר את העץ במצב נורמאלי בלי להשביחו בשנה הזו.

- שיחים - אם הם בני שנה שנתיים, הרי שהם כבר התבססו באדמה ועל כן אין כל צורך להמשיך ולפנקם בהשקייה קבועה, כל יום או יומיים. רובם בגדר 'בר קיימא' ועל כן ניתן להוריד מינון ההשקייה לפעם בשבוע ויותר עם לקיחה בחשבון של ימי שרב קיצוניים וכדומה.

- מדשאות - כמובן שאין צורך לייבש, חס וחלילה. השקיית מדשאה, כפי שכתבתי הרבה פעמים כאן, יכולה להיעשות פעם ב 3 שבועות ויותר. אבל מאחר ומי ששומע על כך בפעם הראשונה ו'נבהל', מאחר והוא "פותח ממטרות כל יומיים למשך שעה", אז כן! דשא בן שנתיים שלוש ומעלה, הוא בעל שורשים מאוד עמוקים שנמצאים בשכבת אדמה לחה, גם אם האדמה למעלה נראית יבשה. אז שנת השמיטה היא הזדמנות טובה בשבילכם לאמץ את התנהגות ההשקייה הנכונה והפחות בזבזנית לדשא. אם השקיתם מספר פעמים בשבוע.., עברו להשקייה אחת בשבוע. אם השקיתם פעם בשבוע.., עברו להשקייה של פעם בשבועיים ותראו את ה'פלא' - הדשא נשאר בריא ואפילו יותר בריא וחזק ממקודם, דורש פחות כיסוח ו.. הכל יופי.
ולגבי כיסוח / קצירת דשא, גם בזה אין כל איסור בשנת שמיטה. יש להמשיך לקוצרו לצורך שמירה על חיותו ויופיו, בלא כל כוונה של השבחה מיוחדת. מציע לכם, בשנת השמיטה, לאמץ עוד הצעה שלי ולהרים את גובה סכיני מקצרת הדשא בשלב אחד, כדי לקבל דשא קצור בגובה כ 6 ס"מ. גם נעים ונוח יותר לדריכה ושכיבה וגם בריא יותר לדשא, אם זוכרים שהעלים שלו הם קולטני שמש לפוטוסינטזה. ככל שיותר פוטוסינטזה, בית השורשים ילך ויתחזק. וכמובן שיש כאן ייחוד לשנת השמיטה, אין השבחה ע"י 'כיסוח נמוך' ואופי הדשא שונה.

- והנקודה האחרונה - 'ערימת הקומפוסט' - מה מותר להכניס לערימה? הרי פירות העצים מותרים כמובן לאכילה, אבל יש בהם 'קדושת שביעית', אנו מחוייבים לנהוג בהם בכבוד. על כן, כל שארית פרי שנראית עדיין כמו פרי או מזכירה את הפרי, להכניס לשקית ליד ערימת הקומפוסט ולאחר שהשארייות יאבדו 'צלם פרי', אפשר להטמינם, בכל הכבוד בערימת הקומפוסט.

לא אוכל 'לפסוק' בנושא פיזור קומפוסט' אם יש בזה עניין של 'השבחה' (ואז כמובן אסור) או שיש כאן עניין של 'כמנהגי תמיד' ושמירה על הקיים - החזרת הכל לאדמה. יחליט כ"א לעצמו ויעשה 'שאלת רב' בעצמו.

אם יש למישהו הערות והארות לגבי מה שכתבתי, הרי שהוא מוזמן להעיר ולהאיר בכבוד ווברכה.
ש"ש :sun:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי צברי נוגן » 29 מרץ 2014,14:04

ראובן אוסיף דבר אחד,
אמנם אני לא 'רב' או 'פוסק' אך כל הנוגע בהוספת דשן לחצר כולל קומפוסט, הומוס, תה סירפדים/קומפוסט או כל דשן אחר
אסור בהחלט בשנת השמיטה, זה השבחה נטו של הצומח.
אנו בכל מקרה לא אמורים לגדל ירקות בשנת השמיטה (אולי כדאי בניגוד למה שקורה בדרך כלל להשאיר את צמחי הפלפל והחציל לשנה נוספת)
אז אין שום טעם להוסיף את הקומפוסט, עצים ושיחים יוכלו לעבור את השנה הזאת ללא תוספת דישון
עצים בוגרים לא זקוקים בכל מקרה לדישון רב מאחר ומערכת השורשים שלהם מגיעה לאוסטליה :) ושם בטוח מדשנים :lol:
ועצים ושיחים צעירים יוכלו לעבור את השנה הזאת ללא כל דישון.
אני ממליץ בשנה זאת לא לעקור את צמחי הבר שיופיעו (אני מתכוון לצמחים ממשפחות ה'דגניים', ה'מורכבים' וה'מצליבים') למיניהם
בכדי שישמשו כמעלית מינרלים בשנת השמיטה.
לק"י
יהודי זה הכי אחי
צברי נוגן
גנן אורגני
 
הודעות: 1691
הצטרף: 30 יולי 2007,14:04
מיקום: לפיד

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 29 מרץ 2014,14:04

מסכים עם הכל
איני יודע עד כמה נכונה ה'טענה' לגבי
 ! ראובן אורן כתב:
עניין של 'כמנהגי תמיד' ושמירה על הקיים - החזרת הכל לאדמה
, שזה למעשה עניין די טבעי אך בכל זאת עוסק בהשבחת הקרקע, מאחר והקומפוסט שלנו, מכיל גם "שאר ירקות" - פסולת אורגנית מהמטבח, שלא צמחה אצלנו באדמה ואז יש כאן עניין ממשי של 'השבחה' האסורה כמובן.

ומתעוררת מכאן עוד שאלה, לגבי 'חיפוי' שגם הוא סוג של 'השבחה' השייך לחלק של ה'מעלית מינרלים'.. :oops:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי צברי נוגן » 29 מרץ 2014,14:04

נראה לי לעניות דעתי שאם החיפוי יהיה כבדרך אגב ולא מכוון אז אין איתו בעיה,
לדוגמה, אצלי אני משתדל את כל הגזם להשאיר מתחת לאותו עץ שאני גוזם
וכך נוצר שכבה שגם חוסכת השקייה.
דבר נוסף בשנת השמיטה אנו לא גוזמים את העצים אלה לצורכנו
(למשל אם העץ מסכן את ההולך או שהענפים מפריעים לנו)
בשנת השמיטה אסור לגזום את העץ לצורך אוורורו או לצורך טיפוחו!!!
לכן כדאי להקדים את כל הגיזומים הנצרכים עד לחודש אלול ולאחר מכן
לקחת הפסקה של שנה ולאזור כוחות לשנה שלאחר השמיטה.
לק"י
יהודי זה הכי אחי
צברי נוגן
גנן אורגני
 
הודעות: 1691
הצטרף: 30 יולי 2007,14:04
מיקום: לפיד

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 29 מרץ 2014,14:04

:) ה"אכסיומה" הגדולה והנפלאה בנושא זה.. כמה שהשמיטה מועילה לאדמה.

המנוחה של שנה שלמה, נותנת לה אפשרות של מנוחה להתחדשות עצמית.

אז.. :!:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי שגיא » 30 מרץ 2014,14:04

מה ניתן לגדל, ואיך ניתן לגדל גידולי ירקות בשנת השמיטה (אם אפשר)?
אולי ירקות חורף להקדים זריעתם לאב/אלול בצל? ואז ניתן להעביר אותם כשיגיע החורף למקום עם שמש או שאי אפשר?
שגיא
גנן עם עתיד
 
הודעות: 736
הצטרף: 29 אפריל 2013,14:04
מיקום: הרצליה

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי צברי נוגן » 30 מרץ 2014,14:04

שגיא, ניתן לזרוע או לשתול צמחים עד חודש אלול אם אני זוכר נכון
לפחות שבוע לפני ראש השנה כדי שה צמחים יקלטו, אסור לשתול/לזרוע
בעציץ ואז להעביר לאדמה, למי שיש את האמצעים אפשר לגדל במצע
מנותק שגם פה יש הרבה הלכות מוגדרים, לא כל חממה ורצפה נחשבות
המצע מנותק, זה נושא מאוד רחב ועדיף לשאול רב שמבין בתחום הזה.
לק"י
יהודי זה הכי אחי
צברי נוגן
גנן אורגני
 
הודעות: 1691
הצטרף: 30 יולי 2007,14:04
מיקום: לפיד

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי יחיאל » 02 אפריל 2014,14:04

אם אני מבין נכון, ניתן לאכול את הפרי אבל לא להשביח את העצים כלומר לא לשים קומפוס או זבל ולתת לכול מי שרוצה לקטוף
מה לגבי דשא, גם שם לא לזבל?
יחיאל
גנן באימונים
 
הודעות: 104
הצטרף: 05 אוגוסט 2012,14:04
מיקום: יקנעם

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 02 אפריל 2014,14:04

בלי זיבול, כי מדובר בהשבחה.
הדשא לא ימות ללא דשן, הוא יסתפק במים וזה מותר כמובן, כולל כיסוח סביר
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי רן פאוקר » 26 אפריל 2014,14:04

שלום חברים וירטואליים.
השתתתי ביום עיון ייעודי לשנת שמיטה בגן הנוי שהתקיים בגבעת ושינגטון, כמו בעבר.

יצאתי מאוכזב. עוסקים יתר על המידה בסמלים וב "הבה נתחכמה לו" ופחות מידי במהות של השמיטה שהיא להבנתי התנהלות אקולוגית - בר- קיימא.
מה שיש לך קיבלת בהשאלה זה לא שלך ומה שמושאל יש להחזיר כמו שקיבלת.
ולכן אחת למספר שנים יש להחזיר. וכך גם ישנה, במקור שמיטת חובות כספיים, אבל מתברר שזה לא מעשי (לא ילוו כסף) ואז בא הילל החכם והוציא את שמיטת החובות מה שמיטה (פרזבול - ע"פ הירושלמי. פרוסבול ע"פ הבבלי). אם כי גם כאן יש משום "הבה נתחכמה לו"
למה עוסקים בסמל ולא בעיקר אחת הדוגמאות. יש לכסח מדשאה אחרת תסבול ואז הקימו צוות מקצועי שלם (השתתפתי בו בצד של גידול דשא) ודיוני דיונים והתפלפלות של תלמידי חכמים יושבי שיבה. באיזה גובה מותר לכסח שלא יחשב חלילה גיזום לעידוד צמחיה שזה אסור. בכל ההתפלפלות שכחו את מהות השמיטה
בואו נחזור ונשתמש בשמיטה כמקורה הרעיוני
רן פאוקר
גנן עם עתיד
 
הודעות: 408
הצטרף: 28 דצמבר 2012,14:04
מיקום: קיבוץ ניר - עוז

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 07 מאי 2014,14:04

השבת פרשת 'בהר'
על שמיטה ויובל

ראו פירושים וחידושים ב פרשת השבוע
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי יונה » 13 מאי 2014,14:04

יש התייחסות בחוברת לטיפול בקומפוסט?
גם מבחינת קדושת שביעית,
ובערימת קומפוסוט על האדמה לכאורה זה גם בעיה של דישון.
יונה
גנן חדש
 
הודעות: 44
הצטרף: 07 ספטמבר 2011,14:04
מיקום: נצרת עילית

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי בעז1 » 13 מאי 2014,14:04

דיני עציץ שאינו נקוב שבתוך הבית, ידוע לכם?
בעז1
גנן עם עתיד
 
הודעות: 362
הצטרף: 11 ספטמבר 2013,14:04
מיקום: אזור ירושלים

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 13 מאי 2014,14:04

בשמיטה הקודמת בררתי את הנושא ונאמר לי שכדי לשמור על קדושת פירות שביעית, אין למהר ולהכניס השארייות לערימה, אלא להכניסם לשקית ולתלות ליד הערימה כמה ימים עד שתאבד צורת פרי מהם ואז להעבירם לערימת הקומפוסט.

לגבי האפשרות של 'דישון הקרקע' בעת התקמפסטות הערימה, כאן יש את עניין ההקפדה האישית - יש להמשיך עם הערימה באותו המקום הקבוע, בלי 'להתחכם' ולהקים מספר ערימות בין העצים, לדוגמא.

שנת שמיטה, זו הזדמנות נפלאה ליישם את הרעיון המרכזי שאני מנחיל כאן, לזרום בקצב של הצמחים, בלי לנסות 'לדחוק את הקץ'. כי דיני השמיטה מנחים ומלמדים אותנו איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, לנשום יחד איתה ולהוריד את קצב הנשימה, אחת ל 7 שנים. ואז, האדמה ש'נושמת' בקצב איטי, נאנחת בהנאה, 'מחלצת עצמות' ו'מסדרת' כל מיני דברים בקרבה.
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: "וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ"

הודעהעל ידי ראובן אורן » 13 מאי 2014,14:04

בעז1 כתב:דיני עציץ שאינו נקוב שבתוך הבית, ידוע לכם?


מדוע שעציץ לא יהיה נקוב? מה אפשר לגדל בו? דגים?
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הבא

חזור אל ארכיב גינון

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־51 אורחים

cron