על ידי ראובן אורן » 28 מאי 2014,14:04
טוב, אז ככה
הרעיון של ה'בור', לא טוב !
שיטה 'עתיקה' שמישהו המציא וממש לא יעילה.
לא 'קוברים' זבל אורגני ולא משנה מאיזו סיבה, אסתטיקה או כל סיבה אחרת.
הערימה צריכה להיות על פני האדמה ! מכמה סיבות:
1. יותר קל לערבב אותה
2. היא תהייה יותר אירובית, יותר אויר/חמצן ייכנס מסביב, פנימה
3. לכל יצורי האדמה, יהיה קל יותר להיכנס ולחגוג בפנים
אתה צריך לרענן את התנאים והשלבים של הקומפוסטציה. פשוט, הגיוני ולא מסובך! השלבים הגיוניים וטבעיים ואין כל סיבה לבלבל ביניהם ולנסות להחישם
הליכה 'עם' השלבים, תתן תוצאות מוצלחות, בקלות וכמעט ללא התערבות
אז כמה הבהרות:
תקפיד על ערום בשכבות סרוגין - חומר יבש (כ 10 ס"מ) ועליו כ 5 ס"מ של חומר לח מהמטבח ו..לכסותו בחומר יבש (10 ס"מ) וחוזר חלילה, ללא הפסקה.
השימוש ב'סל ללא תחתית' יפה ! תשאיר אותו במרכז הערימה, תמיד! ואת שולי הערימה גרוף מסביבו כדי שהערימה תשמור על לחות גבוהה וחום סביר.
* לא רק השמש מייבשת את הערימה, אלא גם האויר / הרוח החמה והיבשה ! אז גם לצורך זה וגם לצורך 'אסתטיקה', פשוט תארגן איזו 'מסגרת' שתתחום את הערימה - לפחות 1.5 על 1.5 מ'.
לא צריך לרוץ לקנות קרשים או להזמין מנגריה וכדומה. הכל נמצא זרוק בחוץ, ממתין שתתן לו חיים חדשים.
מישהו מחליף מטבח?! יחידה אחת של הארונות, אפילו עם הדלתות, מצויינת לצורך הזה. מסירים את הדופן האחורית ('דיקט' או 'מלמין' דק) ומלבישים על הערימה ויש לך יופי של 'מתקן! רק לזכור להעמיד אותו על 4 הגבהות קטנות בפינות, כדי לאפשר לחרקים להיכנס פנימה חופשי - רווח של כ 2 ס"מ, יספיק.
שנן שוב את השלבים:
ראשוני - שריפת סוכרים והגרת נוזלים - הערימה מתחממת לערך של כ 40 מעלות, הנוזלים נספגים בחומר היבש שבין השכבות והייתרה נספגת באדמה
שני - היצורים הרוחשים בפנים, מכרסמים החומר האורגני ומעשירים הערימה בגללים (=הומוס)
שלישי - 'תרמופילי' - לאחר שאתה מחליט על סיום מחזור, אתה מפסיק להוסיף חומרים ! מערבב היטב את הערימה שתהייה הומוגנית ויוצר לה צורת 'הר חרוטי' גבוה ככל שניתן בגריפה מסביב. יצירת חור עד לתחתית במרכז ההר וטיפטוף מים איטי למרכז בלבד! רק בשלב זה, הערימה מתעוררת לשלב התרמופילי ולערכים של כ 80 מעלות חום.
אם לא התעוררה לכך תוך יומיים, הרי שאין בפנים מספיק חיידקים ופטרייות מפרקי תאית (שהתרבותם המהירה, היא זו היוצרת את החום הרב). ועל כן עליך להכניס פנימה 'סטארטר כלשהו - גללי חיה צמחונית עם עדיפות ל'זבל עופות'. הזבל ייכנס למרכז הערימה ל'לוע שב'הר'. הטיפטוף יגרום להתרבות המהירה והמשך התהליך.
השלב הרביעי, הוא ה'הבשלה' - חוזרים על השלב השלישי לאחר ערבוב במידה ונותר חומר אורגני גס שעדיין לא התפרק ל'אבקה'.
אם שומרים על התנאים שציינתי לעיל, קל מאוד לקבל קומפוסט פריך, כהה ועם ניחוח נפלא, כבר לאחר 3 שבועות מרגע הפסקת הוספה של חומר חדש.
זה פשוט! כי ככה זה בטבע
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ
אורגני זה הטבע שלי
באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים