עצים וחממה במרפסת גבוהה

הגעגועים ל"ירוק" על כל היבטיו, כבר הפכו לעובדה. האנשים רוצים ירוק ליד הבית במקום מפלצות הבטון, האנשים רוצים להתחבר לטבע. לבריאות. לריח הירק של פעם, כן, כן, תתפלאו פעם (עד לפני עשרות בודדות של שנים) היה ריח לצנון לעגבנייה לגזר, לשסק, לשזיף ולרימון, שלא לדבר על הטעם הנפלא של פעם. עכשיו, אנו מביאים לכם במה/פורום לגינון האורגני, ובה כל מה שרציתם לדעת על גינה אורגנית המשלבת עצי פרי, פרחים, צמחי תבלין וירקות. והכי חשוןב, איך להעיר את האדמה מהבחינה האורגנית, איך לחיות בהרמוניה עם האדמה, ללא מזיקים וללא מחלות.

כיצד מגדלים באופן אורגני? כאן תקבלו מידע מקיף מטובי המומחים. תוכלו גם להיעזר בכתבות בפורטל כאן נעים – בקטגוריה החדשה; גינון אורגני.
http://www.kan-naim.co.il/naim.asp?cid=531


כתובת ' ירוק נעים - גינון אורגני, אקולוגי, סביבה' בפייסבוק;
http://www.facebook.com/pages/%D7%99%D7 ... 56?sk=wall

כתובתנו: kan-naim@bezeqint.net
gardennaim@gmail.com

גלישה נעימה.

עצים וחממה במרפסת גבוהה

הודעהעל ידי klioz » 10 ינואר 2007,14:04

עצים וחממה במרפסת גבוהה הפונה לים עם רוח חזקה

ראובן שלום ותודה,
לא פלא שראובן הוא אחד הראשונים במקרא שידע להבחין ולהביא לאמו את פרי הדודאים
תודה על תשובתך היפה . :)

שאלה נוספת , האם כדי לבנות במרפסת במקום שיש בו צל יחסית ללא שמש ישירה ( בצד מערבי דרומי עם רוח חזקה מהים , קומה גבוהה ) איזשהו ביתן קטן , קבוע , שיתחיל מקיר ההפרדה של המרפסת ושיגן מפני הרוחות והצינה של הלילה , ביתן שעשוי מעץ ופוליגל שקוף או ניילון עבה לא חדיר לרוחות ?
או שפשוט לשים את העדניות במרפסת שפונה לכיוון צפון ששם הרוח לא חזקה אבל השמש עוברת רק בבוקר ולא להרבה זמן ( גם במרפסת המערבית רק חלקים מסויימים מקבלים שמש ישירה בשעות הצהריים והלאה ) . דבר נוסף איזה סוג של עצים יחזיקו מעמד ברוח כזו ( כי על העצים לא נראה לי שאוכל להגן עם חממה מפוליגל ) ואיזה גודל של מיכל צריך בשביל סוגי העצים שכן יחזיקו מעמד
:?:
klioz
 

צהרים טובים

הודעהעל ידי ראובן אורן » 10 ינואר 2007,14:04

צד 'דרום מערבי', אמור להיות עם שמש בחצי השני של היום משעות הצהרים ועד לשקיעה.

בצד זה הייתי ממליץ על עצי פרי למינהם, לפי מה שאתה אוהב..

צמחי תבלין - דורשים כמה שיותר שמש. הם זקוקים למנה נכבדה של אור כדי לקיים תהליכי פוטוסינטזה מסובכים, בהם יהפכו תרכובות פחמן לסוכרים, עמילנים ושמנים אתריים נותני טעם וריח. כל צמחי התבלין יחזיקו מעמד באזור שטוף שמש גם ללא 'חממה'.

ירקות 'קייציים' - עגבניות, מלפפונים, חצילים, קישואים ואחרים, לא זקוקים ל'חממה' כי ממילא יגודלו בקיץ.

אזורים במרפסת או בגג בהם יש מעט 'שעות שמש' במשך היום, יתאימו מאוד לגידול של צמחי תבלין כמו - סלרי, פטרוזיליה, חסה, כוסברה, סלק, כרוב, צנון וכדומה, מאחר והם בעלי עלים גדולים מאוד המשמשים כמובן כ'קולטני אור' ועל כן מסתדרים בפחות שמש.

באור שמש מלא, כמו בקיץ, צמחים אלו ימהרו לפרוח ולהוציא פרחים וזרעים ו...למעט בעלים וזה לא טוב בשבילנו.. כי אנו מעוניינים בעלים למרק !

'חממה' טובה מאוד לשמירה על 'יציבות' הטמפרטורה לנבטים צעירים, גם בקיץ וגם בחורף וכן, אם רוצים לגדל 'ירקות קיץ' כמו עגבנייות ומלפפונים, בחורף

בקיץ, יש להאפיל על הכיסויים השקופים של החממה, או ע"י מסכי צל, או ע"י צביעת החלונות בצבע לבן.. כדי לשמור על טמפרטורה סבירה בפנים ו..שהצמחים לא "יתבשלו" שם

לאט לאט תיכנס לענינים ותמצא כי יש כל מיני פטנטים בשוק לשמיר על טמפרטורה קבועה ויציבה.. גם אלקטרונים/חשמליים וגם יותר פשוטים וחכמים, כמו "בוכנות" העובדות על כהל, כמו ב'מדחום'. כשהטמפרטורה עולה, הכוהל דוחף את הבוכנות מעלה ופותח תריסי איורור.. ועוד..

בחממה יש לדאוג לאמצעי "ריסוס/עירפול" - מדובר במתזים מיוחדים הנמצאים בשוק.. וכן לשולחנות מתאימים ורצפה קולטת מים ("חבל על כל טיפה") - בד"כ יריעת ניילון/גומי עבה ועליה שכבה של 'טוף'..
'חממה' גם תתאים לגידול של צמחים רגישים ומיוחדים, כמו אורכידיאות (סחלבים) וכן צמחיית "ג'ונגל" כמו שרכים ואחרים..

לגבי בניית החממה - תלוי בכושר האילתור וההמצאה שלך, כמה אתה מתכוון להשקיע וכן, כמה "ידי זהב" יש לך.. כי ניתן היום לקנות בשוק הרבה סוגים של חממות שונות, מפלסטיר ('כתר פלסטיק') ועד לחממות בנויות אלומינום ומתכת עם חלונות זכוכית.

בן, יריעות ניילון/פוליאטילן, משמשות חקלאים לכיסוי מבנים של חממות. 'פוליגל' זה עוד יותר טוב

אתן לך דוגמא - בשבוע שעבר החלטתי שאני זקוק לחממה קטנה, כדי לשמור על רמה סבירה של טמפרטורה לגידול שתילים צעירים של ירקות.
לקחתי 5 מוטות ברזל מגוולון באורך של 1 מטר ועובי של 3 מ"מ, כופפתי אותן לצורת קשת
יש לי שולחן עבודה בגינה, באורך כ 2.30 מטר. סימנתי וקדחתי חורים ל'קשתות', תקעתי אותן בחורים ומתחתי על הקשתות יריעת ניילון דקה המשמשת בד"כ כ "מפת שולחן חד-פעמית". יריעת ניילון דקיקה, כמעט כמו 'שרינק'. מתחתי על הקשתות היטב, ועל 2 הפתחים, משני הצדדים הנחתי "משהו כבד"..
קיבלתי 'חממת מנהרה' ב 10 דקות עבודה.
המנהרה הזו שרדה את הגשמים האחרונים ואת הרוחות , בלי שום בעייה ואכן, הכל נובט.


ולגבי "עציצים" לעצי פרי - כמה שיותר גדולים - 70 - 100 ליטר .. שזה אומר "חבייות".

אז תתחיל להפעיל קשרים וחברים ולחפש חבייות פלסטיק, עץ.. יש בשוק חבייות של 200 ליטר מפלסטיק, הן מעולות ! אני משתמש בהן לאגירת מי גשמים..

הרעיון הוא, כמה שהמיכל יותר גדול, העץ יתפתח יותר טוב.. וזאת בנוסף לתכולת האדמה שבפנים.. שאמורה להיות טובה ומאווררת, עם קומפוסט וכו'

אתה בכיוון....
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי רובי » 01 פברואר 2007,14:04

תודה
פירוט ממש ענייני
אשמח אם תפנה אותי לרכישה של זרעים איכותיים להנבטה של"של צמחי תבלין כמו - סלרי, פטרוזיליה, חסה, כוסברה, סלק, כרוב, צנון וכדומה" וכן אולי תעזור לי להבין יש לי פרי הדר בצד שציינת,אך משום מה נראה לי שהם סובלים!!!מה עלי לעשות כדי לברר הסיבה??
תודה
יוסי
רובי
גנן חדש
 
הודעות: 12
הצטרף: 21 אוגוסט 2006,14:04

ערב טוב

הודעהעל ידי ראובן אורן » 01 פברואר 2007,14:04

לגבי זרעים איכותיים - כמה רעיונות
א. לקנות זרעים טריים בשקית שעליה מופיע בברור תאריך ה'ייצור/אריזה' וכן תאריך תפוגה, בלי מדברות 'חדשות' ה"מחדשות" אותם

ב. להיכנס לסבב של "החלפות" עם חברי הפורום - עיין בפורום ותמצא הרבה חברים שיש להם זרעים מיותרים מ'ייצור עצמי'.

ג. במזווה ובארון התבלינים שבמטבח הבייתי, יש גם זרעים מעניינים ואם אין מספיק.. פשוט מאוד.. הכנס לחנות תבלינים וקנה משם זרעים ( לא טחונים ! כמובן ! :lol: ) הזרעים שבחנויות התבלינים, בד"כ טריים מאוד - סלרי, פטרוזיליה, כוסברה וכדומה

ד. במשך הזמן, תיכנס גם אתה לרוטינה של 'ייצור עצמי של זרעים' ויהיו לך זרעים בכמות מספקת - עיין לצורך זה בפורום.. רבות נכתב על כך, איך 'מייצרים' זרעים, מתי וכו'

לגבי 'פרי ההדר' - תוכל לתת יותר פרטים ?!
באיזה סוג מדובר?
בן כמה הוא?
מה גובהו?
במה הוא שתול? איזה כלי / עציץ ?! מה נפחו?
איזו אדמה הכנסת שם?
האם דישנת את האדמה? במה? כמה?! מתי?!
תאר ביתר פרוט את ה..."נראים סובלים"...


אני פה.....
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי רובי » 02 פברואר 2007,14:04

,תודה אורן
לגבי עצי הפרי הם בצד המערבי של הבית רק ב אחה"צ מקבלים שמש
עצים בוגרים בני 8-9 שנים ואף יותר,הם שתןלים באדמת הגינה,אדמה שחורה
הדישון היחיד שמקבלים זה דשן נוזלי בטפטפות שמקבלת הגינה.
מדי עונה בחלק מהעצים אני מבחין בפגיעה של עש ההדרים,שאז אני מנסה לטפל עם קונפידור
אודה על עצתך עד כמה שאפשר
בכל הכבוד
יוסי
רובי
גנן חדש
 
הודעות: 12
הצטרף: 21 אוגוסט 2006,14:04

הבנתי....

הודעהעל ידי ראובן אורן » 02 פברואר 2007,14:04

אני הולך לתקוף אותך.. על השימוש ב'קונפידור'.. אתה מוכן..?! :P

אז ככה..

השימוש ב'קונפידור' לצורך טיפול ב'מנהדר' - 'עש המנהרות', זו התיחסות מאוד מאוד לא אורגנית ולא פועלת לטובת העצים . נקודה. ! !

הקונפידור ניתן ב'הגמעה' - טיפטוף או מזיגת התערובת מסביב לעץ ויניקת החומר ע"י שורשי העץ

על פניו, נראה שזה מועיל לעץ.. ו"פתאום רואים" עלים ישרים ולא מקופלים.. אך הנזק, הרבה יותר גדול.
ברגע שאתה מפסיק את מתן הקונפידור, התופעה חוזרת.. ובגדול.. וביתר עוצמה..

אז אין ברירה..., אלא לתת כל הזמן.. ללא הפסקה.. קונפידור.. נכון?!

וזה.. "קצת לא בריא" לנו, לגוף שלנו.. כי זה רעל ! ואנחנו נקבל את הרעל הזה דרך הפרי שנאכל.. (נכון, היצרנים אומרים ומספרים ש..אחרי 'כך וכך ימים' אפשר לאכול פרי

אילו דילמות?! אז מה עושים ?!

קודם כל, צריך להבין דבר פשוט - הקונפידור זה רעל.. ורעל חזק מאוד.
הוא מרעיל והורג את כל היצורים הנמצאים בסביבת העץ. לא רק כנימות או 'עש מנהרות' הטועמים מ'מוהל' העץ, אלא גם כל יצור 'סימביוטי' - מהחברים שלנו, המנסה לחיות באדמה שסביב לעץ.

באדמה שמסביב לעץ, לא תמצא שלשולים (ש'אוהבים' משום מה, לאכול חומרי רקב אורגניים וליצר מהם 'הומוס' ו לתחח ולאוורר את האדמה).
לא תמצא 'טחביות', 'פטריות עובש', 'מיקוריזה', בקטריות וחיידקים קושרי חנקן.. כלום ! מסביב לעצים כאלו יש "בית קברות" אחד גדול.. אז.. למה שהעץ יהיה מבסוט ?!?

השיטה היא שיטה לא נכונה ואין לה סיכוי להצליח - מי שעובד בשיטה ה"אינפוזייה הקבועה", סופו שיפסיד, ובגדול.

אין לנו שום סיכוי לחקות בשלמות את ההרמוניה הסימביוטית האדירה והעדינה הקיימת באדמה, בין שורשי העץ..

השימשו בדשן כימי נוזלי, באופן קבוע + קונפידור.. זה "טיפול נמרץ" מתמשך ונוראי לעץ ולא כך מגדלים עץ לצורך פירות בריאים לנו ולמשפחתנו.. כך רק צוברים נזק מתמשך והרסני, לגינה שלנו, לעצים שלנו ולגוף שלנו ולבריאותו..

ראית מה כתוב ב"חתימה שלי" ?!?

"אדמה לא צריך לדשן " ! ! !

אז, מה עושים?!

הפסק את הטיפול בקונפידור

הפסק עם ה'דשן הנוזלי'

עשה 'צלחת' בקוטר של 1 מטר סביב לעץ, תחח את האדמה בצלחת, שפוך מסביב לכל עץ שק אחד של קומפוסט (30 ליטר !).. תחח שוב את האדמה כדי להצניע את הקומפוסט כמה שיותר עמוק

עשה לך למנהג להשיב ל'צלחת' את כל העלים והענפים הנגזמים מהעץ, בצורת 'חיפוי' (קרא את המאמר שכתבתי על 'חיפוי', בראש הפורום) - כך תשתמור על איזון עם האדמה. כל המינרלים שהעץ שאל מהאדמה לצורך בניית ה'שלד' שלו, יוחזרו לאדמה תוך התפרקות ורקבון של הגזם ובאדמה לא יהיה חסר שום מינרל או 'יסוד קורט' כלשהו.

הריפוי יהיה איטי, אך תוך שנה (מה זה שנה בשביל עץ?!) הכל יראה אחרת.. העץ ירגיש יותר טוב, יתחזק, ו.."לא יהיה לו איכפת" מכמה עלים מקופלים מעש המנהרות או מכנימות.. ו..לאט לאט תראה כל מיני יצורים מעניינים המטיילים על העץ ומקיימים סימביוזה קלאסית של הטבע

ציפורים ילקטו זחלים. 'גמלי שלמה' ו'מושייות'('חיפושית משה רבנו') יטרפו כנימות וזחלים של עש המנהרות.. וכן צרעות זעירות חובבות זחלים... ועוד ועוד
ומתחת לאדמה.. האדמה תהיה 'חיה'.. רוחשת ופעילה. בין השורשים יתפתח 'עובש לבן' ובריא של פטריות ומיקוריזה הקושרים חנקן אל השורשים, חיידקים מפרקים, שלשולים ופטריות המשמידות 'נמטודות' ועוד ועוד

אם תמשיך לגדל עצים ב"אינפוזיה" לא תראה בגינה בעלי חיים ! לא ציפורים מצפצפות, לא לטאות, לא גמלי שלמה וזיקיות.. כלום !

אז.. מה אתה מחליט ?!

שבת שלום וט"ו בשבט שמח
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

הודעהעל ידי רובי » 02 פברואר 2007,14:04

המון תודה
בתת לי ללמוד מהידע המקצועי שלך,מה שלרבים חסר לצערינו בהרבה תחומים.
הכל ברור וענייני,רק תן לי לדעת על פעולת השק קומפוסט לעץ יש ךחזור בתדירות של כמה זמן
ושיהא לך ט"ו בשבט שמח ושבת שלום :D
רובי
גנן חדש
 
הודעות: 12
הצטרף: 21 אוגוסט 2006,14:04

בכיף...

הודעהעל ידי ראובן אורן » 02 פברואר 2007,14:04

קודם כל, לא מדובר ב.."ידע מקצועי שלי" ! לא למדתי שום "לימודים מסודרים" בנושא

הכל 'אוטודידאקטי' ו....לימוד ישיר מהמורים הכי טובים - האדמה והצמחים :)

ולגבי הקומפוסט

"הגזמתי" בכמות, ובכוונה תחילה ! איני מאמין כי תצליח להצניע, מבחינה כמותית, שק של 30 ליטר קומפוסט.. ב'צלחת' שקוטרה כ1 מטר או קצת יותר.. אך רציתי להעביר לך את הרעיון הכללי ש.."לא מספיק 'אדמה שחורה' כדי שעץ יצמח טוב" (אפרופו, 'הדרים' אוהבים 'חמרה'), בייחוד אם "הורגים" את האדמה בשיטתיות ע"י הזרמת כימיקלים שונים ומשונים.

הקומפוסט לא רק מדשן את האדמה בהתפרקות איטית, אלא גם מוסיף לה 'נפח טכני'. החומר האורגני שבפנים, מונע מהאדמה להיות 'גושית ודביקה' כמו סוגים של אדמות חמרה או 'נאזאז' ומותיר חללי אויר מסביב לשורשים וכן מאפשר לאדמה להחזיק בתוכה מים, בלי שיחלחלו לעומק או, מהצד השני, שהאדמה לא תהיה אטומה ובלתי מחלחלת. כל זאת, יתן סביבת חיים מצויינת לכל היצורים הסימביוטיים ואז.. האדמה תתחיל לחיות והעץ ישמח והפירות יהיו טעימים ומזיקים, לא יציקו לעצים, אלא רק ימלאו את תפקידם בטבע - להיות סניטרים.

זכור כי 'אדמה' זה לא 'חול' אלא 'מכלול סימביוטי שלם של יסודות שונים, חומרים אורגנים ולא אורגניים ושלל יצורים שכולם חיים בהרמוניה, האחד עם השני

אז אם השרירים שלך מוכנים והקילשון מתחיל "לנגן".. אז קדימה לעבודה

את חיתוך - כמו שחותכים 'קנטים' בדשא - מסמנים עיגול מסביב לעץ - לפחות בקוטר של 1 מטר
חופרים לעומק.. 40 ס"מ לפחות.. מוציאים החוצה אדמה ואת האדמה שבצלחת.. מתחחים גם

את האדמה שהוצאה החוצה, מערבבים עם קומפוסט ביחס של 50:50 ו.. מחזירים לצלחת עד לגובה של כ 10 ס"מ פחות מפני השטח

כל זאת (עם ה"סיפור" של 30 ליטר קומפוסט..) נועד להוות את ההתחלה של ה..'החזרה למוטב' ולהעיר את האדמה להיות שוב אורגנית במלואה.

בהמשך, יספיק 1/3 שק, פעם ב 3 או 4 חודשים לכל עץ ו'צלחת'.

אם תקפיד גם על ביצוע 'חיפוי' - למלא את ה'צלחת' ב 30 ס"מ של גזם ופסולת אורגנית (בייחוד, גזם מאותו העץ, דבר ראשון !), לא תצטרך יותר, לרכוש קומפוסט ולפזרו - כל ה"עסק" יעבוד לבד !

החיפוי ילך ויתפרק בתחתיתו ותוך שבוע, שבועיים, תראה כי שכבת החיפוי בעובי של 30 ס"מ שפיזרת מסביב לעץ.. נמכה והתמעטה ו.."נעלמה".. וזה הכי הכי יופי..


...וציפורים פתאום יתחילו לצייץ בין ענפי העצים שלך...
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב


חזור אל גינון אורגני ואקולוגי - של פורטל 'כאן נעים'

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־83 אורחים

cron