זיתים ושמן זית

תת-פורום זה מכיל שירשורים חשובים, מידע לפי נושאים, סרטונים מיוחדים ועוד..
כל הנוןשאים הנמצאים כאן 'נעולים'!
לצורך שאילת שאלות הבהרה, יש להיכנס ל'פורןם גינון' ולשאול את השאלות שם.
רצוי לצרף לינק למאמר המדובר ולהודעה הספציפית.

זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סתיו צ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

לקראת מסיק הזיתים הקרב ובא,חשבתי לפתוח דיון בנושא עץ הזית וכל הקשור בו,
לי היה תמיד ברור שכאשר תהיה לי גינה העץ הראשון שיישתל בה יהיה עץ הזית
שלדעתי מייצג יותר מכל עץ או צמח אחר את ארץ ישראל.

אצלנו בבית אנו משתמשים לבישול ולתיבול אך ורק בשמן זית איכותי וטרי מכבישה קרה.(פח של 18 ליטר כל שנה)

נתחיל בלשתף את כולכם ב-2 עצי הזית הגדלים אצלי בגינה,
ולמי שיש גם עצי זית בגינתו מוזמן לשתף את כולם בשרשור הזה.

אז ככה, העץ הראשון שלי הוא מזן פיקואל ספרדי בן כ-8 שנים, זהו זן סירוגי ז"א מניב פרי פעם בשנתיים,
יבול השמן שלו לא גדול יחסית אולם האיכות והטעם של השמן גבוהים מאד.
הזיתים טובים גם לשמן וגם למאכל, בשנה שעברה כבשתי כ- 10 ק"ג זיתי פיקואל שהיו מוכנים למאכל כבר לאחר כ-3 שבועות.

זית פיקואל.JPG
זית פיקואל.JPG (56.08 KiB) נצפה 10126 פעמים


העץ השני הוא מזן ברנע הישראלי, בן כ-6 שנים, זהו זן מפיתוח ישראלי חזק מאד ועמיד, עם צמיחה מהירה,
עם אחוזי ואיכות שמן גבוהים וטעם מצוין.

זית ברנע.JPG
זית ברנע.JPG (60.96 KiB) נצפה 10126 פעמים
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 אוקטובר 2011,14:04

רעיון מעולה ובזמן :y:

לי יש עץ זית צורי (לא 'סורי' אלא צורי, מצור !) בן כ16 שנים
קיבל מעט השקייה כשנשתל ומאז, בלי השקייה מלאכותית, כי לא רציתי שיגדל יותר מדי, אלא שישמש יותר כפינת נוי + קצת זיתים לצריכה בייתית.

ואכן, נתן לנו יבולים של 5 ליטר ואח"כ של 10 ו 15 ליטר.
לפני שנתיים קצצתי לו ענפים, כדי שלא יהיה גדול מדי וכל 'לפי הספרים', הוא 'נעלב' לשנתיים והוציא מעט מאוד זיתים (מהענפים הבודדים שלא קיצצתי) והשנה כבר מוציא זייתים בכמות סבירה
אין לי תמונה שלו, כי אין לי 'זוית' לצלם אותו

Off Topic
תזכורת: כנגד 'זבוב הזית' רצוי ומומלץ לתלות כמה שיותר זבבוקים' על ענפי העץ ולהכניס לכל בקבוק, כמה עלים וכמה זייתים מפוצלחים ! זה עובד מעולה וכל זבוב שמגיע לאזור, נמשך קודם לתוך הבקבוק ולא כל כך מצליח לצאת ממנו :twisted: :lol:


בעונה הקודמת, כמעט טוהתחלתי לדאוג - לא היו לי מקורות של זייתים ו..הגיע הזמן לחדש את המלאי ! כל המקורות שלי, 'התייבשו' - "כבר מסקתי, כבר יש שמן.." וכו'
עש שידידנו 'אודי החופר' הזמין אותי לביתו - 'תקבל כמה זיתים שאתה רוצה'. אז באתי וקיבלתי.. כ 30 או 35 ליטר
עברו מיון - שחורים לחוד, אדומים לחוד וירוקים לחוד
הירוקים, עברו השרייה והחלפת מים במשך יותר משבוע ואז, הוכנסו לבקבוק גדול של 'מי עדן' להחמצה ארוכה ואיטית - את התוצאה יכל לטעום כל מי שטעם מצנצנת הזייתים שהבאתי למפגש

זיתים  ירוקים בהחמצה.jpg


את האדומים, לא צריך להשרות במים, רק לשטוף מלכלוך ו..ישר לצנצנות.. ^_^

הזיתים האדומים כבר מסודרים.jpg



את השחורים, לשק פלסטי לא אטום ו..מכסים במלח גס - הרבה מלח

הזיתים השחורים מכוסים במלח.jpg


ותולים אותם שיטפטפו על האדמה את כל המיץ המר. כשעוברים בסביבה, נותנים להם ניעור או שניים כדי להפוך את היוצרות בפנים

זיתים שחורים במלח, מטפטפים.jpg


אחרי חודש, אפשר כבר להתחיל לטעום !! :inlove:
אם כולם גמורים ומכווצים היטב, זה הזמן להעביר אותם לרשת כלשהי ולנער מהם את המלח וגם בסוף לשטוף אותם מהמלח עם מים ולהניח להם להתייבש בשמש, מהמים, ליום אחד של שמש.
כשהם יבשים, מעמידים בפינה של המטבח בכלי פתוח וכל אחד לוקח חופן. לא צריך קרור, לא צריך כלום! עומדים כך בלי להתקלקל עד שנגמרים

כדאי לקחת צנצנת ולמלא אותה בזייתים השחורים והמיובשים ואח"כ, להציף בשמם זית. האיכות קופצת לשמיים וכבונוס, יש גם שמן זית בטעם עז של זיתים - מעולה לתיבול של סלטים שונים, גבינות, פיצות וכדומה.

במשך החורף שעבר, הגשמתי חלום ישן - בניתי לי 'מכבש זיתים' לכבישה עצמית של שמן. עבדתי על זה לאט ובנית משהו יפה שנראה 'ענתיקה' מעץ כמו 'בוטשר בלוק' + פירזול של ברזל שחור מסביב. הכבישה תעשה עם 'ג'ק' של מכונית ובוכנת עץ מיוחדת שהכנתי..

בקיצור.. כעת אני מתחיל לחפש מקור לזיתים שחורים מהעץ - הם הכי הכי לשמן איכותי וטוב
מקווה שהעץ שלי יניב כמות נאותה, כי השמן הכי הכי טוב, הוא מעץ זית מזן צורי
לא יודע אם אצליח להגיע לכמות של 18 ליטר (הצריכה השנתית שלנו), ואם לא, אנסה למצוא מקור טוב לשמן זית לרכישה..

ועוד משהו שנזכרתי בו
Off Topic
לגבי עניין ה'סרוגיות' בעצי הזית. הסרוגיות של 'שנה כן, שנה לא' רלוונטית לכמה זנים אך בעיקר רלוונטית לעצים שמגודלים 'בעל', כלומר ללא כל השקייה מלאכותית. אם יש לכם עץ שהוא 'סרוגי', פשוט מאוד, בשנה שהוא אמור לא לתת פרי, תשקו אותן בקביעות ויהיו לכם זיתים - לא כמו בשנה רגילה, אבל יהיו מספיק !



סתיו ! נדמה לי שאתה סיפרת באיזה מקום על שמן זית איכותי שאתה קונה.., נכון ?!
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 24 אוקטובר 2011,14:04

ראובן
אתה מוכן להרחיב על המכבש שמן?
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 אוקטובר 2011,14:04

אבי אלימלך כתב:ראובן
אתה מוכן להרחיב על המכבש שמן?



רק אם תארגן לי 20-30 ליטר של זייתים שחורים מהעץ !

כשאתחיל לכבוש שמן, אצלם ואראה את כל מה שייצרתי

או שתקפוץ לקפה.. בדרך לחיפה... :lol:
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 24 אוקטובר 2011,14:04

אין לי סבלנות להוריד זיתים.
חוצמזה,לא יודע איזה זן יש לי.
חוצמזה,תורך לבוא.
תעלה טרמפ על המלאך ותבואו.
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סופיה » 24 אוקטובר 2011,14:04

איזה יופי של שרשור! העלה בי געגועים. כששהיתי שלושה חודשים בחווה באיטליה עזרתי להם הרבה עם קטיף הזיתים. היה מאוד כיף ״לסרק״ את העצים. היו להם שטחים בלתי נגמרים והשמן היה טעים בטירוף! ממש ירוק וממש מ-מ-כ-ר! גם כשגרתי בכליל שבגליל יצא לי לעזור קצת בעיסקיי הזיתים. אני מעריצה את העצים הללו. ראובן וסתיו, הרבה תודה על האינפורמציה בעיקר לגבי תהליך הכבישה המרתק שלהם והתמונות המגרות!
סופיה
גנן עם עתיד
 
הודעות: 549
הצטרף: 25 אפריל 2011,14:04
מיקום: כרכור

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי רפי_ק » 24 אוקטובר 2011,14:04

יופי של שרשור,
בערב סוכות מסקתי אצל חמי חמותי קצת מהזיתים, פעם ראשונה שאני מאתגר את עצמי בזה, התחלתי בקטן, עכשיו הם התליכי כבישה.

הערב בדיוק תהיתי לעצמי עד כמה זה בסדר למסוק את עצי הזית העירוניים, מול ביתי יש עצי זית מלאים בזיתים שחורים ויפים, תהיתי לעצמי אם אוכל לספח לעצמי כמה מהם. לא יודע איזה זן זה, הזיתים ארוכים ושפיציים.
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי ראובן אורן » 24 אוקטובר 2011,14:04

אבי אלימלך כתב:אין לי סבלנות להוריד זיתים.
חוצמזה,לא יודע איזה זן יש לי.
חוצמזה,תורך לבוא.
תעלה טרמפ על המלאך ותבואו.



הלו...?!
אני מוביל עליך 1:3 !!!

בדקתי עם המלאך, אמר לי - "..הלכה לי כנף בסיבוב"... :P
מנהל פורום - גינון אורגני ואקולוגי - הדרכה ויעוץ

באדמה בריאה - גדלים צמחים בריאים
צמחים בריאים - לא סובלים ממזיקים
סמל אישי של המשתמש
ראובן אורן
מנהל ראשי
מנהל ראשי
 
הודעות: 30208
הצטרף: 05 יוני 2006,14:04
מיקום: זכרון יעקב

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 24 אוקטובר 2011,14:04

ראובן אורן כתב:
אבי אלימלך כתב:אין לי סבלנות להוריד זיתים.
חוצמזה,לא יודע איזה זן יש לי.
חוצמזה,תורך לבוא.
תעלה טרמפ על המלאך ותבואו.



הלו...?!
אני מוביל עליך 1:3 !!!

בדקתי עם המלאך, אמר לי - "..הלכה לי כנף בסיבוב"... :P


מפגשי פורום לא נחשבים.
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סתיו צ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

ראובן אורן כתב:בקיצור.. כעת אני מתחיל לחפש מקור לזיתים שחורים מהעץ - הם הכי הכי לשמן איכותי וטוב
מקווה שהעץ שלי יניב כמות נאותה, כי השמן הכי הכי טוב, הוא מעץ זית מזן צורי
לא יודע אם אצליח להגיע לכמות של 18 ליטר (הצריכה השנתית שלנו), ואם לא, אנסה למצוא מקור טוב לשמן זית לרכישה..

סתיו ! נדמה לי שאתה סיפרת באיזה מקום על שמן זית איכותי שאתה קונה.., נכון ?!


ראובן

תרשה לי לחלוק על הקביעה שלך "כי השמן הכי הכי טוב, הוא מעץ זית מזן צורי"

אין דבר כזה הכי טוב! יכולים להיות לך זיתים באיכות הכי טובה בעולם אבל אם הזמן בין המסיק לעצירת השמן יהיה ארוך
האיכות של השמן תרד בצורה דרסטית והחמיצות תעלה.

אובייקטיבית וע"פ כל המומחים הבוטניים לזני זית, הסורי נחשב לבינוני יחסית באיכותו לשמן,
אולם לדעתי גם כאן יש לקחת בחשבון מעבר לענייני % חמיצות ואחוזי תכולת שמן את עניין הטעם האישי,
ולטעמי האישי הזנים הספרדיים והאיטלקים הינם הטעימים ביותר לחיכי, יש להם ארומה וטעם פירותיים ונעימים לעומת החריפות של הסורי.

אני כבר כמה שנים רוכש פח שמן אחד של 18 ליטר בכל שנה ממגדל זיתים מכפר חסידים,
יש לו כ-6-8 זנים מכל הסוגים ואפשר לבוא, לטעום לקבל הסברים ויחס חם ולהחליט מה לקנות.

יש לי הצעה שיכולה לסדר לנו שמן כתית מעולה, מכבישה קרה, לא מעורבב,במחיר סביר.
אם יצטרפו אליי כמה חברה ויודיעו לי כאן איזה כמות הם רוצים(המינימום אני חושב זה 5 ליטר)
(לצרכנים קטנים יותר אפשר להתאגד 2-3 אנשים)
נראה לי שאני אפנה אליו ואולי הוא יסדר לנו מחיר קבוצתי.
מדובר בשמן חדש של השנה שיהיה מוכן בסוף נובמבר תחילת דצמבר.

אז מי שמעוניין שיודיע כאן או בפרטי את הכמות הרצויה ואם תהיה כמות סבירה אז נראה לי שנוכל לקבל מחיר יפה לשמן מעולה.

והנה הרשימה:

אורנה - 1 פך
אבי אלימלך - 10-15 ליטר
רובי.כ - ?
ראובן - 1 פך
תמיר1 - 6-8 ליטר
חווה ויוסי - 1 פך
שחר - 1 פך
נערך לאחרונה על ידי סתיו צ. בתאריך 25 אוקטובר 2011,14:04, נערך 5 פעמים בסך הכל.
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי אבי אלימלך » 24 אוקטובר 2011,14:04

סתיו,אני בפנים.
הכל כשר,נכון?
אבי אלימלך
גנן אורגני
 
הודעות: 5414
הצטרף: 26 יולי 2008,14:04
מיקום: מושב גינתון

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי עמרי שוסטר » 24 אוקטובר 2011,14:04

לא מתיימר להיות מומחה לשמן או אפילו זיתים, אך אני כן יכול לומר בתור אכלן מומחה ( :lol: ), שהשמן הטוב ביותר שאי פעם טעמתי בא מאי קטן המכוסה עצי זית ליד לוטרקי ביוון, קצת אחרי קורינתוס. כל כך טעים וצלצול שניתן פשוט לשתות אותו! בביקור האחרון שלי צרכתי ליטרים על גבי ליטרים רק באמצעות טבילת לחם בשמן. דמיינו את ההרכב של שמן זית, יין אדום ומלח גס, רק בלי יין אדום ומלח גס. :lol:
סמל אישי של המשתמש
עמרי שוסטר
גנן מתקדם
 
הודעות: 1206
הצטרף: 14 אוגוסט 2009,14:04
מיקום: גן יבנה

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סתיו צ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

אבי אלימלך כתב:סתיו,אני בפנים.
הכל כשר,נכון?


שאלתי, יש כשרות של הרב של המועצה האזורית זבולון
וחוץ מזה הכל כשר...

אבי רק תגיד איזה כמות אתה רוצה
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי רובי כ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

נראה לי שגם אני-תלוי במחיר
רובי כ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 328
הצטרף: 16 מרץ 2011,14:04

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סתיו צ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

רובי כ. כתב:נראה לי שגם אני-תלוי במחיר


היי רובי

תצייני כמות שתרצי

לאחר שכולם יעדכנו כמויות רצויות אני אדבר עם הבחור ונקבל מחיר, מי שיתאים לו, יוכל להגיע אליו, לטעום ולקנות.
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי אורנה » 24 אוקטובר 2011,14:04

אנחנו נשמח מאוד לפח שמן בעל טעם פרותי מריר
תודה.
(לפי דעתי אין עניין לכשרות בשמן זית .תתקנו אותי )
"כי האדם עץ השדה"(דברים כ'19)

כוורת דבורים בחצר הבית - viewtopic.php?f=9&t=6472
סמל אישי של המשתמש
אורנה
גנן אורגני
 
הודעות: 3053
הצטרף: 03 אוגוסט 2011,14:04
מיקום: ראש פינה

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי תמיר אילן » 24 אוקטובר 2011,14:04

סתיו,
קודם כל אני מצטרף לרכישה הקבוצתית. אנחנו משתמשים בסביבות 6-8 ליטר לשנה.

אצלי כל העצים עדיין צעירים ובגלל הגידול הלא אינטנסיבי (השקיית גשם בעיקר) יקח עוד כמה שנים ליבול.
הרבה מנזנילו (זית בגודל בינוני שמתאים גם לכבישה וגם לשמן) קצת צורי ושני עצי סנטה (הזיתים הענקיים; שותלים סנטה אחת או שתיים בין הרבה מנזנילו כדי להעלות את היבול של המנזנילו).

כיום אנחנו מוסקים לצורך כבישה עצים של היישוב (קדומים) ועושים זאת כמה שנים. כלומר... אשתי היא המוסקת והכובשת. אני עושה בקרת איכות :P אגב, המסיק שהתחיל עם הגשמים הראשונים כבר די נגמר אצלנו...
הזיתים הכבושים, כך גילינו, משפרים טעמם (ומאבדים מרירותם) אחרי שנה או שנתיים! (כן, זה בנוסף להשריות הרבות שלפני הכבישה).

היו לי עצי פיקואל אך הם לא התפתחו בתנאי השקיה טבעית/מים אפורים (אז עוד לא ידעתי איך לטהר אותם). שמעתי שהם טובים מאד לשמן. ברנע הוא זן שגדל מהר מאד ויש לו תפוקה יפה אבל השמן שלו מר יחסית והרבה יצרנים מערבבים ברנע עם סוגים אחרים כדי להצניע המרירות.

לבסוף, ראובן, בקשר לבית הבד הביתי שלך, היה לי סטודנט שבנה כפרויקט גמר מכשיר ביתי עם ג'ק וכלל גם מערכת להפרדת השמן מהמים. כשאראה את התיכנון שלך (צילומים?) אוכל לתת לך אולי כמה עצות מנסיון... יש מכונות שניתן לרכוש לכמויות ביתיות תמורת סכום צנוע של 2000 דולר. למעשה הן משמשות לדגימת העצים כדי לדעת מה הזמן האופטימאלי למסיק...
A is A
תמיר אילן
גנן אורגני
 
הודעות: 4480
הצטרף: 21 דצמבר 2009,14:04
מיקום: קדומים

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי משולם יולזרי » 24 אוקטובר 2011,14:04

גם לי יש חבר ממשוב מזור עם מטע של זיתים שמוסק אותם ומעביר לבית בד איכותי. אני קונה מימנו כבר שנה חמישית את השמן המופק מזית בשם פישולין וברנע.

מחיר 18 ליטר לבודד הוא 550 ש"ח
לא בדקתי מחיר לקבוצה

סתיו מה המחיר ל- 18 ליטר ליחיד לפני המחיר הקבוצתי ?
משולם יולזרי
גנן עם עתיד
 
הודעות: 424
הצטרף: 02 אוגוסט 2009,14:04
מיקום: הוד השרון

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי סתיו צ. » 24 אוקטובר 2011,14:04

משולם יולזרי כתב:גם לי יש חבר ממשוב מזור עם מטע של זיתים שמוסק אותם ומעביר לבית בד איכותי. אני קונה מימנו כבר שנה חמישית את השמן המופק מזית בשם פישולין וברנע.

מחיר 18 ליטר לבודד הוא 550 ש"ח
לא בדקתי מחיר לקבוצה

סתיו מה המחיר ל- 18 ליטר ליחיד לפני המחיר הקבוצתי ?


בשנה שעברה המחיר היה 600 לפח 18 ליטר
המחיר משתנה בהתאם לכמויות שהמגדל מפיק,
כפי שאמרתי, ככל שהכמות לקניה תגדל המחיר ירד.
סמל אישי של המשתמש
סתיו צ.
גנן עם עתיד
 
הודעות: 723
הצטרף: 29 יולי 2011,14:04
מיקום: קרית ביאליק

Re: זית,זיתים ושמן זית

הודעהעל ידי רפי_ק » 24 אוקטובר 2011,14:04

ההודעה שלי קצת נבלעה קודם,
אשמח לדשמוע את דעתכם בנוגע למסיק זיתים מעץ ערייה שצמוד לביתינו,
מצד אחד העץ לא שייך לי,
מצד שני, הערייה לא מוסקת אותם, ומתישהו הערבים באים וחוגגים עליו.

האם למסוק בעצמי ולקבל מעט תמורה על הארנונה?
רפי_ק
גנן מתקדם
 
הודעות: 1115
הצטרף: 28 מאי 2011,14:04
מיקום: ירושלים

הבא

חזור אל ארכיב גינון

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־62 אורחים

cron