וכמובן, למי שיש ידע וניסיון.., זה המקום לחלוק מידע ולהעשיר את הכלל
בעצות, טיפים וכמובן בסרטונים מתאימים.
מצאתי סרטון קצר וברור על גיזום עץ. במקרה זה, עץ תפוח.
מפחיד? מלחיץ? אולי,.אבל להתחיל מה'בסיס', מההתחלה, ואז זה נראה יותר פשוט.
כמה כללי יסוד אלמנטריים:
(ולמי שיש השגות, הערות, הארות, הסתיגויות, תוספות.., כמובן שזה המקום)
* גיזום נעשה רק לאחר סיום עונת הפרי ולפני תחילת הליבלוב (בד"כ אביב)
* מקצצים כל ענף שפונה 'פנימה' לתוך העץ. כך נאוורר את העץ ונאפשר לאור השמש להגיע בקלות גם לצד הצפוני של העץ. בנוסף, 'צל' וחושך בתוך / מרכז העץ, מזמין מזיקים החובבים צל, חושך ולחות גבוהה. אפ השמש והרוח לא חולפים בקלות דרך העץ, תישאר שם לחות והמזיקים יחגגו
(החקלאים הותיקים לימדו אותי - '..שציפור תוכל לעוף דרך העץ' )
* ענף המוציא 2 ענפי משנה, האחד 'החוצה' והשני 'פנימי', כמובן שמקצצים את ה'פנימי'.
* כדי לכוון ענף לצאת החוצה, בלי לקצץ את כולו, גוזמים אותו מעל ה'עין' הרביעית ובאלכסון! |/ כך.
ענף חדש, בכיוון המתאים לנו, יצא לכיוון 'החוצה'.
* המזמרה תהייה חדה! כך יתבצע חיתוך חד ללא 'שארייות' 'ושפיצים'. אם בכל זאת נותרו שארייות, חיתכו אותם עם סכין חדה, או שייפו אותן עם שופין, נייר ליטוש וכדומה.
* שימרו על כלי העבודה והחזיקו אותם תקינים ושמישים. סיימתם עם המזמרה? נקו אותה, אפילו עם מים וסבון. יבשו היטב ורססו מעט ספריי שמן. אם צריך, אז משחיזים את הלהב - למי שיודע..
כך גם לגבי המסור, נקו ושמנו. חלודה זו התחמצנות של המתכת ופגיעה בלהב החד.
* כל ענף, חדש או ישן היוצא מתחת להסתעפות הענפים הראשית, יש להסירו. חיתכו/גיזמו אותו קרוב לגזע. כך הקליפה תעלה על הגדם ותכסה אותו